logo F1online.sk

De la Rosa chváli Russella: Hamiltona začína porážať nielen v kvalifikáciách, ale aj v pretekoch

George Russell a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 5. 2023

Začína sa výmena stráží? Azda až na ročník 2016 bol Hamilton v Mercedese neohrozeným kráľom. Príchodom Georgea Russella sa však všetko zmenilo. Mladý Brit dáva sedemnásobnému šampiónovi v kvalifikáciách pravidelne na frak a podľa Pedra de la Rosu k tomu postupne začína dochádzať aj v pretekoch.

Po prvých piatich veľkých cenách hovorí kvalifikačná bilancia v prospech Russella pomerom 4:1. V pretekoch je to, ak nepočítame Austráliu, kde mladší z britskej dvojice odstúpil pre poruchu motora, vyrovnané – 2:2.

Podľa Pedra de la Rosu sa misky váh v tomto nesmierne vyrovnanom súboji začínajú pomaly prikláňať na stranu Russella.

Russell bol po prestupe do Mercedesu z Williamsu považovaný najmä za sobotňajšieho špecialistu. Čoraz častejšie však ukazuje, že rovnako dobre ako v sobotu, si počína aj v nedeľu.

„To, ako si počínal v minulom roku vo veľmi zložitom aute, ma šokovalo,“ uviedol Pedro de la Rosa v podcaste F1 Nation. „Myslel som si, že mu chvíľu potrvá, kým sa rýchlostne vyrovná Lewisovi Hamiltonovi, no jemu sa to podarilo okamžite, a to vo veľmi nepoddajnom a poskakujúcom aute.“

„V tomto roku si počína rovnako. Je to neuveriteľné. Preteky v Miami boli z pohľadu jazdcov veľmi náročné – a to preto, že tam bolo horúco a vlhko, no taktiež bolo veľmi ťažké počas pretekov zmenežovať pneumatiky. Jemu sa to všetko podarilo, čo bolo vskutku pôsobivé.“

„Dôležitejšie ako to, že ho prekonáva v kvalifikáciách [Russell Hamilton, pozn. red.] je, že má v niektorých pretekoch z hľadiska pretekového tempa navrch,“ poznamenal 52-ročný Španiel.

„Sú veľmi vyrovnaní, úžasne sa na to pozerá – špecificky na Georgea, pretože si myslím, že nikto nikdy nečakal, že bude taký silný, taký zrelý. Kedykoľvek hovorí do vysielačky, je vidno, že má schopnosť čítať preteky, ktorú nemá veľa jazdcov. Tí, ktorí touto schopnosťou disponujú, sú rozdieloví,“ dodal bývalý pretekár Jaguaru, McLarenu či Sauberu.

Súvisiace články