logo F1online.sk

Brundle: Verstappenovu dominanciu by sme mali akceptovať, nie ju kritizovať

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 5. 2023

Posledné dve dekády Formuly 1 by sme mohli spokojne označiť za éru dominancií. Najprv vládol F1 Michael Schumacher, o niečo neskôr Sebastian Vettel, následne Lewis Hamilton a najnovšie prevzal opraty nad kráľovnou motoršportu Max Verstappen. Fanúšikovia Red Bullu sú nadšení, ostatní už menej. Holanďan má našliapnuté k tomu, aby sa zo zisku majstrovského titulu tešil aj v tejto sezóne, a to už tretíkrát v rade. To sa pochopiteľne stretáva s rastúcou nevôľou formulovej obce. Ľudia už jednoducho začínajú byť znudení a volať po zmene. Martin Brundle však s názorom, že je súčasná „efjednotka“ kvôli Verstappenovej nadvláde nudná, nesúhlasí. Tvrdí, že túto dominanciu treba „akceptovať“ a „užiť“ si ju.

Po Veľkej cene Azerbajdžanu sme sa nádejali, že Sergio Pérez dokáže Maxovi Verstappenovi v prebiehajúcom ročníku ešte poriadne zavariť. Po pretekoch v Miami však prišlo trpké vytriezvenie. Holanďan v USA s Mexičanom poriadne pozametal a v šampionáte jazdcov svoj náskok navýšil na štrnásť bodov.

Pokiaľ sa Pérez z tohto debaklu [keďže Verstappen štartoval z 9. miesta, zatiaľ čo Pérez z pole position, pozn. red.] rýchlo neoklepe a v ďalších niekoľkých pretekoch nepredvedie svoje najlepšie ja, veľmi rýchlo sa môže stať, že o novom majstrovi sveta už onedlho bude takpovediac rozhodnuté.

Podľa Martina Brundla však rozhodnuté už dávno je – pokiaľ nezohrá svoju úlohu spoľahlivosť alebo iný vopred nečakaný determinant.

„Myslím si, že všetci vieme, že Max podá v priebehu sezóny zakaždým dobrý výkon,“ vyslovil sa bývalý pretekár Tyrrellu, Benettonu, Ligieru či McLarenu v podcaste Sky Sports F1. „Sergio v Miami v sobotu sám povedal, že nejazdí dobre, čím naznačil, čo bude nasledovať.“

„Max mal vlani o takomto čase na konte bodov menej, keďže doplatil na nespoľahlivosť zo začiatku sezóny – no pozrime sa, koľko ich mal v konečnom zúčtovaní na konci ročníka. Max podá dobrý výkon zakaždým a Sergia porazí aj vtedy, keď bude štartovať z deviatej priečky – za predpokladu, že do hry nevstúpi spoľahlivosť. Deje sa tu v súčasnosti niečo, čo sa dialo možno v roku 1988, keď jazdili bok po boku Senna a Prost. Ak nevyhráte, musíte skončiť druhý, pretože keď máte k dominantné auto, mali by ste skončiť buď prvý, alebo druhý.“

„Nemôžete si dovoliť vynechať druhé miesta, pretože následne budete mať problém tu stratu dohnať – a to je to, čoho sme v tomto prípade svedkami. Sergio odvádza skvelú prácu, zlepšil sa a zdá sa, že so svojím autom pracuje lepšie ako v minulosti, ale momentálne sa nachádzame v dominantnej éra Maxa Verstappena.“

Brundle je presvedčený, že hoci niektorým [alebo skôr mnohým] fanúšikom dominancia Maxa Verstappena nevonia, mali by ju skôr akceptovať, než kritizovať.

„Sme svedkami niečoho špeciálneho a neuveriteľného, takže neviem, prečo by sme pred tým mali utekať, skrývať sa alebo hovoriť, že je to nudné,“ poznamenal.

„Verstappen je výnimočný a podmanil si veľmi náročné auto Formuly 1. Každý z tímov sa musí zlepšiť a aj sa zlepšia. Nájdu cestu [ako sa dotiahnuť na Red Bull, pozn. red.]. Vieme, že každá dominantná éra sa raz skončí a je len na ostatných, či budú spolupracovať, alebo nie. Som však toho názoru, že by sme Verstappenovu dominanciu mali prijať a užiť si ju,“ uzavrel 63-ročný Brit.

Súvisiace články