logo F1online.sk

Sainz: Dve alebo tri rýchle kolá na tvrdých pneumatikách mi zruinovali preteky

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2023

Ďalšia nádejne vyzerajúca sobota a po nej ďalšia nedeľná facka. Ferrari je v kvalifikačnom tempe nadpriemerne silné, ale v pretekovom sa prepadá. Zdá sa, že nikde nebol rozdiel medzi kvalifikačnou a pretekovou rýchlosťou Ferrari taký výrazný ako v Miami. Piloti tímu neskrývali po skončení pretekov veľké sklamanie.

Charles Leclerc bol v priebehu nedele takmer neviditeľný a Carlos Sainz sa po prezutí na tvrdé pneumatiky už len prepadal. Zdalo sa pritom, že na stredne tvrdých pneumatikách dokáže držať krok s Fernandom Alonsom, ale do cieľa pretekov prišiel so stratou šestnástich sekúnd na pilota Aston Martinu.

„Prvý stint na stredne tvrdých pneumatikách bol dobrý a domnieval som sa, že bude možné dostať sa pred Fernanda,“ povedal Sainz pre španielsku edíciu portálu Motorsport.com, na ktorý odkazuje PlanetF1.

„Zastavili sme v 18. kole a po návrate na trať som zajazdil dve alebo tri rýchle kolá na tvrdých pneumatikách s cieľom pokúsiť sa o undercut na Fernanda. Toto mi v podstate zruinovalo preteky, pretože potom sa gumy začali prehrievať a degradovať.“

„Vďaka nášmu autu disponujeme len veľmi malou strategickou flexibilitou. Nech teda skúsite čokoľvek, môžete prekročiť ideálnu životnosť pneumatík pri veľmi dlhých pretekoch.“

„Musíme to ďalej skúšať, ale každú sobotu bojujeme o pole position, potom príde nedeľa a dostaneme facku, keďže Red Bull je na úplne inej planéte, pneumatiky Aston Martinu menej degradujú a Mercedes, ktorý v kvalifikácii zaostáva sekundu, je odrazu tesne za nami,“ dodal Sainz.

Tomu sa v nedeľu „podarila“ málo vídaná chyba, keď v nájazde do boxov prekročil povolenú rýchlosť a nasledovala päťsekundová penalizácia. V tomto prípade mu to nevadilo a neprišiel o konečné piate miesto, ale takýmto chybám sa určite treba vyvarovať.

„Prekvapila ma nedostatočná priľnavosť v nájazde do boxov. Skúšal som si to počas prípravných kôl pred nájazdom na rošt, ale so zničenými pneumatikami som urobil chybu, ktorá ma, našťastie, nič nestála,“ povedal Sainz.