logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Dve alebo tri rýchle kolá na tvrdých pneumatikách mi zruinovali preteky

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2023

Ďalšia nádejne vyzerajúca sobota a po nej ďalšia nedeľná facka. Ferrari je v kvalifikačnom tempe nadpriemerne silné, ale v pretekovom sa prepadá. Zdá sa, že nikde nebol rozdiel medzi kvalifikačnou a pretekovou rýchlosťou Ferrari taký výrazný ako v Miami. Piloti tímu neskrývali po skončení pretekov veľké sklamanie.

Charles Leclerc bol v priebehu nedele takmer neviditeľný a Carlos Sainz sa po prezutí na tvrdé pneumatiky už len prepadal. Zdalo sa pritom, že na stredne tvrdých pneumatikách dokáže držať krok s Fernandom Alonsom, ale do cieľa pretekov prišiel so stratou šestnástich sekúnd na pilota Aston Martinu.

„Prvý stint na stredne tvrdých pneumatikách bol dobrý a domnieval som sa, že bude možné dostať sa pred Fernanda,“ povedal Sainz pre španielsku edíciu portálu Motorsport.com, na ktorý odkazuje PlanetF1.

„Zastavili sme v 18. kole a po návrate na trať som zajazdil dve alebo tri rýchle kolá na tvrdých pneumatikách s cieľom pokúsiť sa o undercut na Fernanda. Toto mi v podstate zruinovalo preteky, pretože potom sa gumy začali prehrievať a degradovať.“

„Vďaka nášmu autu disponujeme len veľmi malou strategickou flexibilitou. Nech teda skúsite čokoľvek, môžete prekročiť ideálnu životnosť pneumatík pri veľmi dlhých pretekoch.“

„Musíme to ďalej skúšať, ale každú sobotu bojujeme o pole position, potom príde nedeľa a dostaneme facku, keďže Red Bull je na úplne inej planéte, pneumatiky Aston Martinu menej degradujú a Mercedes, ktorý v kvalifikácii zaostáva sekundu, je odrazu tesne za nami,“ dodal Sainz.

Tomu sa v nedeľu „podarila“ málo vídaná chyba, keď v nájazde do boxov prekročil povolenú rýchlosť a nasledovala päťsekundová penalizácia. V tomto prípade mu to nevadilo a neprišiel o konečné piate miesto, ale takýmto chybám sa určite treba vyvarovať.

„Prekvapila ma nedostatočná priľnavosť v nájazde do boxov. Skúšal som si to počas prípravných kôl pred nájazdom na rošt, ale so zničenými pneumatikami som urobil chybu, ktorá ma, našťastie, nič nestála,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia