logo F1online.sk

Verstappena vypískali, on len mávol rukou: Hlavné je, že si odnášam trofej

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2023

Max Verstappen v nedeľu vyrovnal rekord Sebastiana Vettela v počte víťazstiev za Red Bull — na konte ich má už 38 —, no svojmu predchodcovi v tábore červených býkov sa priblížil ešte aj v inej veci. Pred pretekmi i na pódiu zistil, aké je to byť vypískaný za top výkon. Maxa Verstappena to však netrápi podobne, ako to pred desiatimi rokmi nerozhodilo ani Sebastiana Vettela.

Formula 1 vie byť aj veľmi neférová. Pri dominancii jedného tímu si to vždy odskáče víťaz, ktorý musí strpieť piskot, bučanie a ručanie fanúšikov, namiesto toho, aby sa diváci pustili do jeho konkurencie, ktorá by si zaslúžila vypískať za to, aký biedny výkon podala pri vývoji svojich monopostov.

V poslednej dekáde sa o tom presvedčili v Red Bulle i v Mercedese. Všetci však mohli negatívne prejavy obecenstva vnímať ako pochvalu. Nič si z piskotu nerobí ani Verstappen, ktorý si musel svoje vypočuť pred pretekmi počas predstavovania jazdcov, ale aj počas pódiovej ceremónie.

Max Verstappen to nikomu nevyčíta a ani sa nehnevá. Za najpodstatnejšie považuje, že je to on, kto si domov odnáša víťaznú trofej. Pár pokrikujúcich ľudí mu môže byť ukradnutých. “Myslím si, že keby som jazdil na chvoste, tak by neprišla žiadna reakcia, nie je to tak? Podľa mňa je to normálne, ak vyhrávate a im sa nepáči, kto vyhráva.”

“Z môjho pohľadu je to teda absolútne v pohode, pokiaľ stojím na najvyššom stupienku. To je najdôležitejšie,” podotýka holandský pretekár. “Ja si domov odnesiem svoju trofej, oni sa môžu vrátiť do svojich domovov a užiť si pekný večer.”

Red Bull má už štvrté double v sezóne, preto je reakcia verejnosti pochopiteľná. Treba však oceniť aj prístup červených býkov, ktorí udalostiam nechávajú voľný priebeh. Pokojne by totiž mohli siahnuť po tímovej réžii a zakaždým utrúsiť, že kým o šampionáte nie je rozhodnuté, tak sa treba vyhýbať vzájomným súbojom — ako kedysi v prípade Hamiltona a Bottasa.

Nemôžeme to považovať za samozrejmosť, veď Red Bull si ešte dobre pamätá súboje a kolízie Sebastiana Vettela s Markom Webberom, nuž a neskôr bitky Maxa Verstappena a Daniela Ricciarda.

“Bolo to tesné a obaja jazdili na limite. Ako sme však povedali, kým naši jazdci nie sú ohrozovaní zozadu, tak im pri súbojoch necháme voľnú ruku,” ubezpečuje Helmut Marko, športový poradca Red Bullu. “Vďakabohu majú dosť rozumu, aby nespravili nič hlúpe.”