logo F1online.sk

Pérez priznáva porážku, no habká v tme: Nechápem to

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2023

Sergio Pérez sa tentoraz musel skloniť. Aj keď v Miami odjazdil solídne preteky, na svojho úhlavného nepriateľa v boji o majstrovský titul bol prikrátky. Mexičan si nevie vysvetliť, ako mohol byť na voľnej trati pomalší od Verstappena, ktorý počas prvých kôl strácal čas súbojmi so zvyškom prvej desiatky.

Max Verstappen tentoraz ukázal svoju ničivú silu. Z deviatej priečky sa prebojoval až k víťazstvu, pričom cestou doslova sfúkol Sergia Péreza. Mexičan tak nepotešil dav fanúšikov, ktorý mu počas predstavovania jazdcov vyjadril takmer najväčšiu podporu z celého štartového poľa.

Sergio Pérez vysvetľuje svoju prehru aj problémami s pneumatikami. “Skúsil som naozaj všetko, ale v prvej časti pretekov sa mi neskutočne drobili pneumatiky,” povzdychol si. “Myslím si, že mediumky boli v tej počiatočnej fáze slabé.”

Pred týždňom v Azerbajdžane dokázal on prinútiť zastaviť Verstappena, teraz to bolo naopak. “Zastavil som skôr, ako som chcel, pretože Max na mňa tlačil. V prvom stinte bol veľmi silný. To pravdepodobne uškodilo našim pretekom. My sme s gumami nezašli tak ďaleko a skomplikovali sme si život. Max bol však silnejší ako my. Musíme pochopiť prečo a v Imole sa azda vrátime v starej forme.”

Bolo by lepšie v úvode nasadiť tvrdé pneumatiky? Vo Verstappenovom prípade to bola jednoznačne výhodnejšia voľba už pred štartom, keďže chcel natiahnuť prvý stint, no na druhej strane garáže to rozhodne nebolo čierno-biele.

“Stratégia bola skôr hop alebo trop. Ukázalo sa, že táto bola výhodnejšia, ale keď štartujete na prvom mieste, tak siahnuť po tvrdej zmesi je hazard,” uvedomuje si riziko spojené so štartom na hardoch Pérez. Ľahko sa mu mohlo stať, že by ho Alonso na štarte preskočil. “Mediumky boli skrátka horšie, než sme čakali. Nechápem to. Musíme zistiť, čo sa stalo a prečo som nedokázal byť taký rýchly, ako sme čakali.”

O Pérezovi sa zvykne tradovať, že dokáže lepšie šetriť pneumatiky ako mnohí iní. V Miami sa však ukázalo, že aj Max Verstappen vie byť pri práci s “čiernym zlatom” Formuly 1 veľmi dobrý. Aké má teda Pérez naňho páky v boji o titul?

Čo na to hovorí? “V nedeľu podal výkon na takej úrovni, ktorá bola pre mňa nedosiahnuteľná, takže to musíme pochopiť. Dôvod nepoznám, pravdepodobne to malo niečo dočinenia s pneumatikami. V každom prípade on bol silnejším jazdcom. Ja som bol silnejší inde, dnes bol najsilnejší on. Podal dobrý výkon a ja musím pochopiť, čo sa pokazilo na našej strane.”