logo F1online.sk

Znechutený Norris: V pretekoch to pre nás bude určite zábavné

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Redakcia
Redakcia 7. 5. 2023

Ďalšia katastrofa v podaní McLarenu. Britský tím bol v súčte pozícií oboch monopostov v sobotňajšej kvalifikácii vôbec najhorší z celého štartového poľa. Znechutený výraz Landa Norrisa z rozhovoru navyše nič dobré nenasvedčuje ani smerom do pretekov.

Trvalo takmer päť rokov, kým sa to opäť stalo. V Brazílii 2018 totiž McLaren naposledy zažil dvojité vypadnutie v Q1. Odvtedy mali fanúšikovia tradičnej britskej značky nádej v lepšie zajtrajšky, no súčasná éra im opäť uštedrila poriadne tvrdý úder, ak nie rovno aj K.O.

Ani sľúbené upgrady totiž, zdá sa, veľmi nezlepšili tristnú výkonnosť MCL60, ktorá sa na okruhu v Miami zase ukázala v plnej nahote. V Baku pritom McLaren nevyzeral zle a sľubné boli aj piatkové časy v Miami.

Keď však Lando Norris dostal otázku, či očakával až takú zlú sobotu na šestnástom mieste, reagoval veľmi výstižne. „Úprimne, bolo to tak, ako sme očakávali,“ povedala jednotka britskej stajne.

Norrisovi ušiel postup do Q2 o 69 tisíc sekundy. V jeho prípade sa opäť raz strategicky neblysol ani tím. Trať totiž v závere prvej časti zrýchľovala, Norris však odjazdil svoje posledné kolo prakticky ako prvý z balíku pilotov, ktorí sa potrebovali zlepšiť. „Urobil som malú chybu, ktorá ma možno stála jednu pozíciu. Šestnáste miesto je však takmer tým najlepším, čo sme mohli dosiahnuť. Jednoducho sme nemali rýchlosť. Trať bola teplejšia, kvôli čomu nám odišiel balans, v aute to bolo ťažšie a problémy boli väčšie. Je potom náročné dať dokopy dobré kolá.“

Lando Norris sa aj po náročných kvalifikáciách či pretekoch snažil byť v televíznych rozhovoroch aspoň trochu optimistický. Ak si však pozriete jeho rozhovor v Miami, z výrazu tváre vidno totálnu frustráciu. Tá sa prejavila pri otázke, či v nedeľu očakáva náročné preteky zo zadnej časti štartového roštu a súčasne pri mizernej maximálnej rýchlosti McLarenu. „Nie, očakávam, že to bude pomerne ľahké. Na nedeľu sme si pošetrili pár sekúnd, určite to teda bude zábava,“ tak znela ironická odpoveď britského pilota.

Oscar Piastri na tom v sobotu nebol o nič lepšie. Už po tretíkrát v sezóne vypadol v Q1 a do pretekov odštartuje z devätnásteho miesta. „Celý deň sme sa trápili a nemali sme tempo. Celé je to veľmi tesné. Chýba nám grip, jednoducho, nemáme rýchlosť. Pozrieme sa, čo môžeme urobiť, aby sme to smerom k nedeli zlepšili,“ skonštatoval austrálsky nováčik.

McLaren svojim fanúšikom prináša nepríjemný návrat do čias, keď britský tím bežne vypadával v prvej časti kvalifikácie. Pokiaľ v nedeľu nepríde dážď, body sú veľmi ťažko predstaviteľné. „Skupina áut okolo nás je k sebe veľmi blízko. Rozdiel medzi vypadnutím v Q1 a postupom oboch áut do Q3, čo nám vyšlo v Baku, je minimálny. Vedeli sme, že môže prísť takýto výsledok, pokiaľ naše auto ešte ďalej nevylepšíme. A samozrejme, je to náš plán pre ďalší priebeh sezóny. Teraz zostávame pokojní, poučíme sa zo soboty a pripravíme sa na preteky, v ktorých sa rozdávajú body,“ povedal šéf tímu Andrea Stella.