logo F1online.sk

Red Bull potvrdil svoju dominanciu aj v treťom tréningu, najbližšie je Ferrari

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 5. 2023

Ani Veľká cena Miami zrejme neprinesie žiadny zásadný obrat v celkovom obraze sezóny 2023. Aj tretí tréning na piate podujatie sezóny potvrdil, že monopost RB19 bude ťažko hľadať konkurenciu. Najbližšie k nemu, ale stále dosť ďaleko, je tím Ferrari.

Tretí tréning nebol veľmi prehľadný. Môžeme len hádať, aké programy zvolili jednotlivé tímy a celkové poradie napokon veľa nenašepká. Môžeme však takmer s istotou prehlásiť, že Red Bull disponuje komfortným náskokom na konkurenciu, čo najrýchlejším časom potvrdil aj Max Verstappen.

Jeho tímový kolega Sergio Pérez tentoraz trochu zaostal a obsadil „až“ tretie miesto, ale nezdalo sa, že by v závere pristúpil ku kvalifikačnej simulácii. Okrem toho mu inžinier ohlásil, že majú „softvérový problém“, ktorý bude musieť tím do kvalifikácie vyriešiť.

Druhý najrýchlejší čas tak v treťom tréningu zajazdil Charles Leclerc, ktorý zaostal za Verstappenom o štyri desatiny. Veľavravná však bola jeho záverečná vysielačka: „Pneumatiky sa prehrievajú.“ To naznačuje, že aj keď bude Ferrari v kvalifikácii pomerne konkurencieschopné, smerom do nedeľných pretekov od neho nemáme čakať zázraky. Rýchlosť talianskeho tímu však potvrdil aj štvrtý Carlos Sainz.

V Miami vystrkujú rožky tímy Alpine a Haas, ktoré pôsobia na tejto trati konkurencieschopne. Na rozdiel od Mercedesu, ktorý sa očividne trápi. Početné prebrzdenia, sťažnosti a pomalé časy. Veľavravnej vysielačky sa v treťom tréningu nedopustil len Leclerc, ale aj George Russell, ktorý povedal: „Vyváženie je v pohode, ale chýba nám celkové tempo.“ Tím tak asi už nedokáže nájsť lepšie nastavenie, rýchlosť na rovinkách je nedostatočná a strata sekundová. Lewis Hamilton sa dokonca pohrával s myšlienkou, že na zadnej rovinke budú potrebovať zákryt.

Pred kvalifikáciou tak máme byť na čo zvedaví, máme tu dostatok minipríbehov, ale dovolíme si tvrdiť, že na čele uvidíme opäť súboj dvoch Red Bullov.

FOM