logo F1online.skF1online.sk

Russell spadol z prvého miesta na pätnáste. Auto sa zmenilo, vysvetlil

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2023

V prvom tréningu na Veľkú cenu Miami sa strieborným šípom podarilo obsadiť pomyselný prvý rad. Neprešli však ani štyri hodiny a už sa Lewis Hamilton s Georgeom Russellom začali trápiť. Čím to je? Podľa mladšieho z dvojice jazdcov Mercedesu sa zmenilo správanie auta, a rozhodne nie k lepšiemu.

Lewis Hamilton nakoniec skončil siedmy s takmer sekundovou stratou, Russell až pätnásty. Fanúšikom tímu z Brackley to mohlo pripomenúť minuloročný scenár, ktorý vyzeral veľmi podobne. Čím viac gumy bolo na trati, tým bol Mercedes nemotornejší.

“Vlani sa nám stala podobná vec,” uznáva George Russell. “V piatok sme boli najrýchlejší, no v sobotu sme vypadli už v Q2.” Vysvetlenie aktuálneho prepadu je jednoduché: “Auto sa trochu zmenilo, v druhom tréningu som sa dokonca aj na mediumkách cítil dobre. Mal som rozbehnuté kolo, ktoré by ma dostalo do prvej štvorky.”

Gumy s červeným označením sa však stali nočnou morou. “Potom sme nasadili mäkkú zmes a auto už skrátka nefungovalo. Myslím si, že aj trochu chápeme, prečo sa to stalo. Našťastie máme čas, aby sme sa počas noci zlepšili.”

Sobota zrejme prinesie ďalšiu bitku o pole position medzi Red Bullom a Ferrari, no ako sme sa presvedčili v Azerbajdžane, dobrý kvalifikačný výsledok môže, ale nemusí Maranellu stačiť ani na pódium. Veľmi dotieravé budú istotne Aston Martiny, nuž a prikúriť by Scuderii chceli aj v Mercedese.

“Ak to urobíme správne, nevidím dôvod, prečo by sme nemali skončiť pred Ferrari a Aston Martinom. To je náš cieľ,” dušuje sa George Russell. “Na prvých štyroch pretekoch sme videli, aké je to medzi týmito troma stajňami tesné. Kiežby sme bojovali o víťazstvo a pole position, to by bolo vzrušujúce.”

“Ukázalo sa však, že ak všetko zvládneme, tak sa môžeme dočkať odmeny a preskočiť ich. V noci sa však musíme zlepšiť. Vieme, že máme potenciál, pretože sme ho videli v prvom tréningu a na začiatku toho druhého. Musíme to len využiť,” ubezpečil nakoniec.

Súvisiace články

Diskusia