logo F1online.skF1online.sk

Leclerc si po nehode vydýchol, no upozorňuje, že netreba čakať zázraky

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2023

Piatok sa mohol pre Charlesa Leclerca skončiť o niečo lepšie, ale aj oveľa horšie. Po nehode v druhom tréningu si našťastie nemusí búchať hlavu o stenu. Je totiž presvedčený, že na zvyšok víkendu nebude mať žiaden negatívny dopad.

Pilotovi Ferrari sa stala osudnou ôsma zákruta, v ktorej stratil kontrolu nad svojím Ferrari SF-23. Následne FIA vyvesila červenú vlajku, no v tej chvíli už Leclerc mohol rozmýšľať nad tým, čo sa vlastne stalo.

V mixzóne nakoniec vysvetlil, že na vine je aj nový asfaltový koberec v Miami. “Je to tu veľmi náročné, pretože na trati je len jedna ideálna stopa. Akonáhle vyjdete mimo tejto stopy, tak máte naozaj biedny grip. V podstate to sa aj stalo. Príliš som tlačil, ušla mi zadná časť, pokúsil som sa to zachrániť, ale nemal som žiadnu priľnavosť na to, aby som auto zvrtol. A bolo vymaľované,” opísal incident Charles Leclerc.

Hneď po opustení kokpitu ho zaujímal stav monopostu, najmä novej podlahy. Tá to prežila, a tak si v Scuderii môžu vydýchnuť. Nehoda nebude mať na sobotu žiaden negatívny vplyv. “Nedošlo k žiadnym vážnym škodám. Pravá predná strana je zničená, ale zadná časť auta sa nepoškodila, čo je najdôležitejšie. V sobotu nás čaká nový deň a som si istý, že všetko bude dobré.”

Možno sa bude Ferrari tešiť aj z pole position. Charles Leclerc očakáva, že sa dostane do tejto bitky, no na druhej strane si je vedomý aj toho, že by sa mohol zopakovať a pravdepodobne sa aj zopakuje scenár z Baku.

“Počas jedného kola som mal celkom dobré pocity,” pochvaľuje si Leclerc, no jedným dychom dodáva: “V pretekoch sme však veľmi ďaleko vzadu. Red Bull je opäť vo svojej vlastnej lige a veľmi ďaleko vpredu. V pretekoch musíme nájsť ešte veľa času, ale v kvalifikácii by sme mali byť viac-menej na ich úrovni.”

“Nemyslím si, že po stránke pretekového tempa by sme mali v rukáve nejaký zázrak, ktorý by medzeru medzi nami zmazal. Takže podľa mňa nebudeme oveľa bližšie,” znie predikcia 25-ročného Monačana, ktorý vlani v Miami získal druhú priečku.

Carlosa Sainza piatkové tréningy povzbudili. Po strastiplnom víkende v Azerbajdžane, keď sa bál na to poriadne zatlačiť, aby neskončil v bariérach, sa mu opäť darí nachádzať stratenú sebadôveru.

“Bol to nabitý piatok. Na novom povrchu a na tomto upravenom okruhu sme odjazdili veľa kôl,” hovorí Carlos Sainz, ktorý bol v druhom tréningu o desatinu rýchlejší ako jeho tímový kolega. “Potrebovali sme sa toho veľa naučiť, ale prešli sme si tým celkom pekne a bez problémov.”

“V piatok sme pokročili aj po stránke správania monopostu. Vyskúšali sme tiež novú podlahu a vyzerá to tak, že funguje dobre. Celkovo to bol pozitívny piatok,” zhodnotil držiteľ pätnástich formulových pódií. Túto zbierku by si rád rozšíril. Potrebné ingrediencie už na to má. “Vyzerá to tak, že po Baku je opäť všetko v normále, čo som aj čakal. Teší ma to. Teraz sa musíme pripraviť na kvalifikáciu a preteky.”

Súvisiace články

Diskusia