logo F1online.skF1online.sk

Mercedesy na čele, v prvom tréningu bol najrýchlejší Russell

George Russell
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2023

Úvodná tréningová hodinovka pred Veľkou cenou Miami dopadla najlepšie pre Mercedesy. Strieborné šípy sa v závere usadili na prvých dvoch priečkach. Rýchlejší bol George Russell o dve desatiny pred Lewisom Hamiltonom. Na treťom mieste skončil Charles Leclerc.

Pre Georgea Russella sa však tréning nezačal podľa jeho predstáv. Už vo svojom prvom inštalačnom kole hlásil problémy s riadením. “Takto sa nič nenaučím,” povzdychol si vo vysielačke a zamieril do boxov. Mechanici sa pustili do výmeny tyče riadenia. Russell stihol vyjsť na trať až 20 minút pred koncom programu.

Mercedesy si tak kvalifikačné simulácie na mäkkej zmesi nechali na poslednú chvíľu, keď boli na trati aj najlepšie podmienky. Z osemnásteho a devätnásteho miesta sa dvojica vyšvihla až na úplné čelo.

Tretie miesto patrí Charlesovi Leclercovi a piaty skončil Carlos Sainz. Dvojičku z tábora Ferrari rozdelil holandský rýchlik Max Verstappen, ktorého dnes miestami opäť trápila opierka hlavy, resp. tentokrát ochrana krku HANS. Red Bull si na Verstappenov kokpit bude musieť posvietiť, pretože v pretekoch by z toho mohol byť problém.

Za prvou päťkou evidujeme Pierrea Gaslyho. Alpine aj v Miami testuje nové komponenty a verí, že tentokrát to dopadne lepšie ako v Azerbajdžane. Uplynulý víkend mohol francúzsky tím prirovnať ku katastrofe. Piatok však prebieha fajn a aj Esteban Ocon sa dostal do prvej desiatky.

Fernando Alonso a Lance Stroll obsadili pomyselný štvrtý rad. Ani jednému Aston Martinu sa tentoraz nepodarilo priblížiť k čelu na menej ako jednu sekundu. To isté platí o Nicovi Hülkenbergovi, ktorý by sa však z deviateho miesta mohlo radovať, keby…

Keby Nemec nehavaroval. O približne desať minút nám skrátil prvý tréning po tom, čo v tretej zákrute stratil kontrolu nad svojím autom, keď vyšiel z vyjazdenej stopy. Mimo nej bolo gripu žalostne málo, nuž sa Hulk roztočil a skončil v bariére. Nasledovali tak červené vlajky.

Na nedostatok priľnavosti sa sťažovali viacerí piloti vrátane Maxa Verstappena, ktorý poznamenal, že ak vyjdete mimo ideálnej stopy čo i len o milimeter, tak stratíte množstvo gripu. Dôkazom je aj niekoľko šmykov a výjazdov mimo trať. Nik však nedopadol tak zle ako Hulk.

Zo zvyšku poľa mal najväčšie problémy Nyck de Vries, ktorý sa roztočil a podľa správ tímu si poškodil monopost. Zvyšok programu presedel v garáži. Mechanici sa pustili do opráv a príprav na druhý tréning, ktorý sa začne o 23:30 nášho času.

https://pbs.twimg.com/media/FvYyfY1XsAAIe9c?format=jpg&name=medium

Súvisiace články

Diskusia