logo F1online.sk

Hamilton priznal, že už netrpezlivo odrátava dni do Imoly

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2023

Papierovo by Lewis Hamilton nemal byť spokojný so šiestym miestom, no v Azerbajdžane zo svojho výsledku nebol až taký sklamaný. Aktuálnu časť sezóny vníma skôr ako prechodné obdobie pred skutočným štartom ročníka v Imole, keď by sa mal Mercedes pozdvihnúť. Sedemnásobný šampión sa už tohto momentu nevie dočkať.

Lewis Hamilton si v kvalifikácii vybojoval piate miesto, no podobne ako Max Verstappen, aj on sa rozhodol zastaviť v ten najnešťastnejší moment; tesne pred výjazdom bezpečnostného vozidla. Po reštarte sa dokázal vrátiť pred Georgea Russella, ale Carlos Sainz a Fernando Alonso boli nad jeho sily. Španielovi sa v druhom sektore zakaždým podarilo vypracovať si náskok približne osem desatín, čo Hamiltonovi marilo jeho plány. Na rovinkách nemal dostatočnú rýchlostnú výhodu, aby toto manko zmazal.

A hoci v cieli zaznamenal stratu 46 sekúnd na víťaza Sergia Péreza, z Baku odchádza pomerne spokojný. Mercedes totiž spravil maximum. “Dokázali sme to,” zareagoval Lewis Hamilton na otázku, či sa mu podarilo vyžmýkať z monopostu maximum. “Pred príchodom sme v továrni strávili pár dní, veľa sme toho najazdili v simulátore a skvele sme sa pripravili. Som na náš tím naozaj pyšný. Tím má skvelú víťaznú mentalitu. Všetku našu pozornosť venujeme tomu, aby sme sa zlepšili, a skúmame, ako to dosiahnuť. Robíme pokroky.”

Šieste miesto preto nie je katastrofa. “Nepovažujem to za zlyhanie, skrátka budujeme základy. Celá garáž je pozitívna, každý si plní svoje úlohy najlepšie, ako vie. Od nikoho nemôžeme žiadať viac, kým sa nedočkáme vylepšení. Veríme, že nás dostanú do boja.”

Toto Wolff pred pár dňami sľúbil, že strieborné šípy budú pravidelne prinášať vylepšenia na svoj monopost, no zrejme tým narážal až na obdobie po VC Emilia Romagna. Celý Mercedes netrpezlivo čaká, ako sa zmení rozloženie síl s novými komponentmi.

Dovtedy trp. “Už dávno sme vedeli, že budeme musieť zvládnuť poriadnu nádielku pretekov bez balíčka vylepšení. Teraz len odrátavame dni a týždne. Momentálne netušíme, aký dobrý bude ten balík, ale vieme, že pre nás to bude nový začiatok.”

Hneď o pár dní je na programe Veľká cena Miami. Mercedesu by mohla vyhovovať o čosi viac, pretože vyššie teploty sú vodou na jeho mlyn. Monopost W14 vie celkom dobre pracovať s pneumatikami, čo by mala byť v pretekoch jeho výhoda.

“Dúfam, že v Miami budeme mať lepšiu rýchlosť. Vlani sme tam dosť poskakovali. Naše auto je na tom tento rok oveľa lepšie, nuž verím, že sme oveľa bližšie k chlapcom vpredu,” nádejá sa Lewis Hamilton. “Možno nebudeme tak blízko Red Bullu, pretože Red Bull je bleskovo rýchly, ale azda zabojujeme s Astonmi. To by bolo úžasné.”

Súvisiace články