logo F1online.sk

Sainz vysvetľuje obrovskú stratu: Keby som zatlačil, skončil by som v bariére

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2023

Čo sa stalo s Carlosom Sainzom? V Azerbajdžane bol doslova neviditeľný a pri pohľade na výsledkovú listinu sa niet čomu čudovať. Na svojho tímového kolegu stratil priepastných 24 sekúnd a obsadil len piate miesto. Španiel vysvetľuje, že sa v kokpite necítil vôbec dobre.

Carlos Sainz krátko po pretekoch zavítal do mixzóny, aby opísal svoje dojmy z veľkej ceny. Už z jeho vysielačky bolo zrejmé, že si vystačí s minimom pozitívnych slov. “Dobre sa na to pozrieme. Minimalizovali sme škody. Prepáčte, že som bol celý víkend taký pomalý,” ospravedlňoval sa svojmu tímu.

“Boli to veľmi dlhé preteky,” rozhovoril sa o pár minút neskôr v mixzóne hodnotiac uplynulé dve hodiny jázd. Hlavne po reštarte len odrátaval kolá do konca. “Boli až frustrujúco dlhé, najmä keď som obul tvrdé pneumatiky. Stratila sa moja rýchlosť aj dobrý pocit z auta — ako i po zvyšok víkendu.”

“Zostávalo mi len doviezť to do cieľa,” pokračoval Sainz, ktorý rozhodne nechcel prísť ešte aj o to málo, čo mal v rukách. “Nemohol som zatlačiť, pretože som bol veľmi blízko k tomu, aby som stratil kontrolu nad autom a skončil v bariérach. Tým by som zahodil desať bodov…”

Scuderii sa v súboji s Aston Martinom a Mercedesom zíde každý bodík, najmä po austrálskom pôste. “Rozhodol som sa len dôjsť do cieľa, pretože som nemal rýchlosť ani dobrý pocit z monopostu. Piate miesto je jediným pozitívom. Som si istý, že v nasledujúcich dňoch si posvietime na ten zvyšok, čo s tým vieme spraviť, či sme niečo neprehliadli.”

Fernando Alonso mal v nedeľu dobrú náladu, aj keď sa mu nakoniec nepodarilo dostať cez Charlesa Leclerca a získať štvrté pódium v rade. Očakáva však, že v Miami by sa na stupienok mohol vrátiť, pretože Scuderiu budú opäť trápiť pneumatiky. Meteorológovia avizujú vyššie teploty.

“Myslím si, že v Miami sa objaví veľa príležitostí. V poslednom období sme v aute našli viac rýchlosti, no v pretekoch to stále nie je dobré auto. S pneumatikami sa trápime viac ako Aston alebo Red Bull,” pripustil Carlos Sainz.

Španielovi tu však niečo nehrá. “Nie je možné, aby sme získali pole position, Fernando na nás v kvalifikácii stratil sekundu a v pretekoch bol priamo na našej úrovni. Znamená to, že s našou pretekovou rýchlosťou niečo nie je v poriadku. Musíme zistiť, o čo ide, a trochu experimentovať. Ale aspoň nachádzame čistú rýchlosť v aute.”