logo F1online.sk

Verstappen na svojej kritike šprintov trvá aj po zmene formátu

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2023

Nemôžete sa zavďačiť každému. Aj keď je primárnym účelom šprintového formátu naplniť peňaženky akcionárov a promotérov, nesú v sebe aj nezanedbateľný akčný prvok. Rozhodne sa však tento formát nepáči všetkým a na čele zástupu kritikov stojí dvojnásobný šampión Max Verstappen.

Ten je známy „staromilec“ a automobilový purista. Ani s novým formátom sa jeho názor na šprinty nezmenil. Aj keď, podobne ako mnohí ďalší, ocenil snahu o zmenu, principiálne sa preňho nič nemení.

Keďže šprint nebude mať žiadny vplyv na poradie na štarte nedeľných pretekov, môžu jazdci viac riskovať a priniesť fanúšikom práve tú šou, ktorá bola od počiatku lajtmotívom šprintového formátu.

„Možno sa niektorí jazdci, ktorí nebudú na bodovaných priečkach, pokúsia nejaký bod získať,“ povedal Verstappen pre televíziu Sky na margo zmien formátu. „Myslím si však, že keď jazdíte vpredu, ako napríklad my, tak pri súčasnom bodovom systéme sa vám neoplatí riskovať nehodu.“

„Naozaj nevidím veľké rozdiely v porovnaní s predchádzajúcim formátom. Myslím si, že vďaka dodatočnej kvalifikácii uvidíme trochu viac chaosu, ale na tejto trati je chaos pomerne bežným javom, takže tento víkend môže šprint priniesť nejaký ten chaos navyše.“

„Ja si však nemyslím, že sa tým veľa zmení. Chápete, s prvým, druhým, tretím miestom ste spokojní a ste spokojní aj so získanými bodmi, takže budete chcieť mať šprint za sebou a sústrediť sa na preteky,“ dodal Max.

Ten prednedávnom dokonca spájal tradičný formát so svojou láskou k Formule 1. Nepriamo pohrozil, že prílišné pretláčanie šprintov môže spôsobiť jeho odchod. „Dúfam, že sa nebude prijímať príliš veľa zmien, pretože v opačnom prípade tu nezostanem veľmi dlho,“ prehlásil pred pár týždňami.

V Baku však svoje slová trochu poopravil a uviedol na pravú mieru. „Na konci dňa sa s tým musíte nejako vysporiadať. Milujem pretekanie ako také, ale niekedy mám pocit, že najlepšie by bolo všetko nechať tak,“ hovorí Verstappen.

„Nedeľné preteky som vždy považoval za niečo skvelé. Samozrejme, chápem, že treba predávať viac lístkov aj na piatok a na sobotu, aby sa každý deň o niečo bojovalo, ale keď máte 24 alebo 25 podujatí, tak by bolo lepšou voľbou víkend trochu skrátiť, pretože aj keď niektorí ľudia milujú preteky a budú ochotní pretekať celý život, tak to musí byť v zdravom prostredí. So šprintami je však víkend ešte nabitejší a práca náročnejšia, takže prirodzene sa naskytá aj táto otázka,“ povedal dvojnásobný majster sveta.