logo F1online.sk

Massa chce titul stoj čo stoj, ľuďom je na smiech. Fittipaldi z toho viní Ecclestona

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 4. 2023

Bernie Ecclestone nedávno priznal, že on a bývalý prezident FIA Max Mosley o kauze „Crashgate“ vedeli už predtým, než vyplávala na verejnosť. Muž, ktorý bol na čele Formuly 1 dlhé desaťročia, povedal, že ak by sa mohol vrátiť v čase, Veľkú cenu Singapuru 2008 by anuloval. Šampionát by tak v tomto roku neovládol Lewis Hamilton, ale Felipe Massa. Brazílčana tieto slová nenechali chladným a zareagoval na ne tak, ako očakával asi len málokto – podnikol právne kroky s cieľom privlastniť si titul spred pätnástich rokov. Väčšine fanúšikovskej obce, azda až na priaznivcom Ferrari, je však jeho počínanie na smiech a tvrdia, že sa len nevie zmieriť s prehrou. Majstra sveta z roku 1972 a 1974 Emersona Fittipaldiho vzniknutá situácia mrzí a hovorí, že za vzniknutý humbuk môže Ecclestone.

Veľkú cenu Singapuru vyhral v roku 2008 Fernando Alonso po tom, čo jeho vtedajší tímový kolega Nelson Piquet ml. úmyselne havaroval a privolal tak na trať bezpečnostné vozidlo, čo zahralo do karát práve Španielovi.

Keby niet zmätku, ktorý následne v boxoch nastal a na ktorý Felipe Massa doplatil odstúpením z pretekov, Brazílčan by bol dnes majstrom sveta. Na keby sa však nehrá.

Massa šampiónom nie je, hoci sa o to všemožne pokúša a je preto mnohým na smiech.  Fittipaldiho vzniknutá situácia mrzí a za jej vinníka označil 92-ročného Bernieho Ecclestona, ktorý sa chce podľa Brazílčana len pripomenúť médiám.

„Myslím si, že ten, kto to začal, bol Bernie Ecclestone,“ vyslovil sa Emerson Fittipaldi. „Typický Bernie! Bernie chce vytvoriť polemiku, a táto polemika, ktorú vytvára, má dosiahnuť len to, aby sa o ňom písalo.“

„Bol by som nesmierne rád, ak by bol Felipe majstrom sveta, veď je koniec koncov Brazílčan. V tom roku som v Interlagose navštívil garáž McLarenu, a teda bol počas víkendu po boku Lewisa Hamiltona. Keď Felipe presvišťal okolo, len dvaja ľudia, ja a moja žena, sme sa postavili a tešili sa. Všetci boli ticho. O pätnásť sekúnd neskôr však všetci ostatní vstali, začali kričať a ja som nechápal prečo.“

„Keď sa vrátime k pretekom v Singapure, zistíme, že Ferrari v týchto pretekoch pri zastávke v boxoch urobilo chybu.“

„Znamená to, že ak by sa preteky anulovali, veľa by sa toho nezmenilo [naopak, zmenilo by sa všetko, Hamilton skončil v týchto pretekoch tretí, aby boli anulované, majstrom sveta by sa stal s náskokom piatich bodov Felipe Massa, pozn. red.]. Podľa môjho osobného názoru je dnes veľmi ťažké tento výsledok zvrátiť. V každom prípade stojím 100% za Felipem Massom,“ doplnil 76-ročný Brazílčan.

Súvisiace články