logo F1online.sk

Závery komisie: Namiesto troch motorov štyri, rozpočtové pravidlá prejdú úpravou

Po štarte VC Austrálie 2023
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 4. 2023

V utorok bolo na programe zasadnutie komisie Formuly 1. Čo všetko priniesol tento “míting”?

Po prvé, podľa očakávaní došlo k zmene šprintového formátu. Program podujatia, ktoré bude zahŕňať aj šprintové preteky, bude vyzerať nasledovne:

  • Piatok: 1. voľný tréning, po ktorom nasleduje kvalifikácia na nedeľňajšie preteky (štandardný kvalifikačný formát)
  • Sobota: Kvalifikácia na šprintové preteky (tzv. šprintový rozstrel), po ktorej nasleduje šprint
  • Nedeľa: – Preteky

Po druhé, FIA a tímy Formuly 1 sa dohodli na alokácii štyroch hlavných komponentov pohonnej jednotky, avšak len pre rok 2023. Ide o samotný spaľovací motor (ICE), turbodúchadlo, MGU-H a MGU-K. Doposiaľ mohol každý z jazdcov v priebehu sezóny nasadiť tieto komponenty len tri, najnovšie bude môcť štyri.

Po tretie, monoposty doteraz prichádzali na štartový rošt 40 minút pred pretekmi, najnovšie budú už päťdesiat. Dodatočný čas bude využitý na rôzne ceremoniály, ako aj prezentáciu jazdcov fanúšikom.

Po štvrté, úpravou prešla aj definícia prác na monoposte počas zastávky v boxoch. Fernando Alonso si určite odfúkne, najnovšie sa už zdviháky auta budú môcť dotýkať.

Po piate, FIA uviedla, že dôjde k vyňatiu výdavkov vynaložených na modernizáciu továrenskej štruktúry spod rozpočtového stropu, čo isto ocení taký Williams. Ten totiž za túto výnimku už dlhšie loboval.

FIA v súvislosti s piatym bodom uvádza:

“Špecificky špecializovaná skupina v rámci Finančného poradného výboru (FAC) vypracovala návrh na zavedenie vylúčenia nákladov v súvislosti s určitými iniciatívami v oblasti udržateľnosti od roku 2023 s osobitným zameraním na enviromentálne záujmy.”

“Po podpore o členov FAC a schválení komisiou budú teraz určité náklady na iniciatívu udržateľnosti vylúčené z nákladového stropu. Tieto výnimky pokrývajú okrem iného náklady spojené s inštaláciou udržateľnej infraštruktúry, auditom a monitorovaním uhlíkovej stopy konkurentov, dary charitatívnym organizáciám zapojeným do propagácie projektov environmentálnej udržateľnosti a programov kompenzácie emisií uhlíka. FAC bude pokračovať v zdokonaľovaní tohto nariadenia.” 

Súvisiace články