logo F1online.sk

Domenicali trvá na 24 veľkých cenách, aj keď to znamená „žmýkať ľudí“

Po štarte VC Austrálie 2023
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2023

Začarovaný kruh. Koľko veľkých cien je už príliš veľa? Súčasná Concordská dohoda síce nestanovuje, koľko je príliš veľa, ale stanovuje limit 24 veľkých cien v priebehu jednej sezóny; a v prípade jednohlasnej zhody všetkých desiatich tímov je možné zorganizovať až 25 veľkých cien. Súčasný šéf Formuly 1 Stefano Domenicali má v tomto smere jasno a plánuje využiť všetok dostupný priestor.

Hlavne menšie tímy proti stále náročnejšiemu harmonogramu protestujú, keďže nemajú možnosť rotovať svojich zamestnancov a mnohí z nich sú nútení odkrútiť si kompletnú sezónu so všetkými presunmi a časovými posunmi. Na druhej strane, stúpajúce príjmy a férové platby za každé podujatie sú ideálnou náplasťou na ich súženia.

„Máme kalendár, ktorý sa aj z historických dôvodov dostal na 24 podujatí. V konečnom dôsledku to so sebou prináša žmýkanie ľudí a je potrebné veľa cestovať,“ priznal šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.

Možno by sa dal kalendár usporiadať rozumnejšie, ale šéfovia Formuly 1 a promotéri skrátka nechcú jeden prelet cez Atlantický oceán, a tak ich tímy v tomto roku absolvujú hneď tri. Menej presunov by pritom mohlo poslúžiť ako ďalší dôkaz, že to s „uhlíkovou neutralitou“ myslia vážne.

Domenicali však pri tejto téme nezabudol pripomenúť, že to nie je také jednoduché.

„Samozrejme, že každý promotér má svoje dôvody, prečo chce mať daný víkend,“ povedal šéf Formuly 1. „Snažíme sa uistiť, aby sme rok čo rok mali čo najúspornejší harmonogram a minimalizovali presuny, pretože máme veľmi ambiciózny cieľ s uhlíkovou neutralitou do roku 2030, na čo má cestovanie veľký vplyv.“

„Sme svetový šampionát, takže nie sme viazaní na jeden región, ale cestujeme po celom svete. Berieme to teda veľmi vážne,“ povedal o ekologických cieľoch Formuly 1 Domenicali.

„Budeme sa snažiť byť čo najefektívnejší, aby sme minimalizovali presuny medzi regiónmi a krajinami. Vieme však, že nemôžeme mať, napríklad, štyri preteky za sebou na tom istom kontinente, pretože by nastali komerčné a ďalšie problémy,“ dodal bývalý šéf Ferrari, ktorý sa nijak netají tým, čo bude cieľom Liberty Media v roku 2024.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že budúci rok je cieľom 24 pretekov,“ vyhlásil.

Súvisiace články