logo F1online.sk

Audi chce do konca roka začať s testovaním motora a získať tristo nových zamestnancov

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Tomáš Masár
Tomáš Masár18. 4. 2023

Napriek tomu, že Audi vstúpi do Formuly až v roku 2026, azda nikoho neprekvapí, že sú práce na novom motore už v plnom prúde. Nemecká automobilka rýchlo napreduje a zastrája sa, že najneskôr na konci roku 2023 započne testovanie nového „kompletného hybridného hnacieho ústrojenstva“. Okrem toho aj naďalej pokračuje v nábore novej pracovnej sily. Ak všetko pôjde podľa plánu, v najbližších mesiacoch sa základňa v Neuburgu rozrastie o ďalších 300 nových zamestnancov.

Audi sa o tieto informácie podelilo v Šanghaji, kde formálne predstavilo svoj „efjednotkový“ program a priblížilo, ako napreduje.

Výrobca v Číne potvrdil, že už od minulého roka testuje jednovalcový motor, ktorý pomohol overiť nastavenia dynamometra a ostatných meracích prístrojov a zároveň uviedol, že s testom „plne hybridnej hnacej jednotky pozostávajúcej zo spaľovacieho motora, elektromotora, batérie a elektronickej riadiacej jednotky“ začne v pokročilej fáze tohto roku.

„Audi sa v posledných mesiacoch skutočne rozbehlo,“ poznamenal technický šéf Audi Oliver Hoffman. „V prebiehajúcej fáze konceptu pohonnej jednotky sa dnes kladie základ nášho hnacieho ústrojenstva pre rok 2026.“

„Veľkú dôležitosť prikladáme detailnej práci, napríklad na materiáloch alebo výrobných technológiách, a zameriavame sa aj na témy, ako je energetický manažment hybridného hnacieho ústrojenstva.“

„Napokon, efektivita je kľúčovým faktorom úspechu vo Formule 1 a mobilitou budúcnosti, tieto prístupy posunú obidva svety dopredu.“

Audi pri vývoji motora nenecháva nič na náhodu. Základňa v Neuburgu už dnes disponuje 260 zamestnancami a pokiaľ pôjde všetko ako má, na konci roka ich bude mať nemecká automobilka už cez 500.

Okrem toho Audi tiež pracuje na dokončení novej budovy o rozlohe 3000 metrov štvorcových, ktorá bude v sebe ukrývať ďalšie testovacie zariadenia pre vývoj pohonných jednotiek.

Predseda predstavenstva Audi Markus Duesmann povedal: „Sme presvedčení, že náš záväzok vo Formule 1 posilní športové zameranie Audi.“

„Pretekárske série neustále zvyšujú svoj globálny dosah, a to najmä medzi mladými cieľovými skupinami a na našom najdôležitejšom predajnom trhu – v Číne,“ doplnil.