logo F1online.sk

Audi má pod zmluvou ďalších 50 technických expertov, lovilo aj u konkurenčných tímov

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2023

Automobilka Audi pokračuje v budovaní svojho pretekárskeho tímu. Ťažiskové práce prebiehajú v motorárni v bavorskom Neuburgu, kde sa vyvíja nová pohonná jednotka. Nemci naberajú nových ľudí a podľa generálneho riaditeľa projektu Audi v F1 Adama Bakera nemajú problém so získavaním nových zamestnancov.

Jedna polovica tímu bude sídliť v rastúcej továrni v Neuburgu, druhá v továrni Sauberu v Hinwile. Audi bude nemeckým tímom a na rozdiel od Mercedesu nebude ťažiť z výhodnej polohy v srdci „Motorsport Valley“ v Anglicku.

Baker to však so svojimi ľuďmi určite nevníma ako hendikep. Aj keď Ferrari a AlphaTauri majú určité problémy získať tých najskúsenejších ľudí z prostredia F1 – o čom nedávno hovoril aj šéf stajne z Faenzy Franz Tost –, podľa šéfa projektu nemeckej automobilky to môže byť dokonca požehnanie.

„Pokiaľ ide o nábor nových zamestnancov, musíme si uvedomiť, že projekt Audi je dôležitým transformačným projektom celého Audi Sport tu v Neuburgu,“ povedal Baker v rozhovore pre portál PlanetF1.com.

„To znamená, že môžeme ťažiť z prevzatia asi 200 vysokokvalifikovaných zamestnancov Audi Sport pre náš projekt vo Formule 1. To je pre náš rozjazd obrovský impulz,“ dodal Baker.

Aj keď sa jedná v podstate o nemecko-švajčiarsky projekt, nemajú vraj v Audi problém prilákať nových ľudí. Lovili aj vo vodách konkurenčných tímov, ktoré sú vo veľkej väčšine anglické. Od odchodu Toyoty (jej továreň sa nachádzala v nemeckom Kolíne nad Rýnom) a BMW (polovica tímu sídlila v továrni Sauberu v Hinwile a druhá v Mníchove) z Formuly 1 nám na rošte nemecká stopa chýbala. To sa však už čoskoro zmení.

„Aj v našom regióne máme prístup k tisíckam technických expertov so skúsenosťami v automobilovom priemysle, či už pracovníkov Audi alebo ich dodávateľov,“ hovorí Baker.

„Aby sme však zabezpečili, že v roku 2026 budeme konkurencieschopní, chceme čo najviac urýchliť náš učebný proces a súčasťou toho je aj agresívny náborový program. Doteraz sa nám podarilo najať päťdesiat nových ľudí, vrátane niektorých z konkurenčných tímov,“ dodal.