logo F1online.sk

Talianske médiá spustili lavínu kritiky, neunikli jej ani Leclerc a Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2023

Ferrari zažíva veľmi slabý štart do novej sezóny. Po úvodných troch pretekoch má Scuderia na konte len 26 bodov, čo je ešte menej než v roku 2020. Monopost je rozhodne kvalitnejší než pred tromi rokmi, ale vinou chýb a problémov so spoľahlivosťou prekĺzla Ferrari pomedzi prsty hromada bodov. Talianske médiá sa tak po skončení Veľkej ceny Austrálie nenechali dvakrát núkať a zasypali tím veľkou kritikou.

Tej unikol iba málokto. Poriadny „preplesk“ dostalo nielen celé Ferrari kolektívne, ale aj Niels Wittich, Carlos Sainz či Charles Leclerc osobne. Aj súčasní jazdci tímu sú súčasťou „hrdej tradície“ a prechádzajú si niečím veľmi podobným ako mnohí pred nimi, vrátane šampiónov ako Vettel, Schumacher, Prost alebo Lauda.

„Aj keď bol trest pre Sainza prehnaný, sám sa musí pozrieť do zrkadla. Leclerc bol po kvalifikácii frustrovaný a o deň neskôr skončili jeho preteky už v tretej zákrute,“ napísal taliansky denník Corriere della Sera.

V kritike na adresu jazdcov nezaostali ani ich kolegovia z La Gazzetta dello Sport. „Leclerc skončil v štrku, pretože bol príliš netrpezlivý. Sainz, bohužiaľ, pokazil reštart. Dovtedy jazdil pekne a posúval sa dopredu, dokonca mal našliapnuté za pódiovým umiestnením.“

Zamestnancom Ferrari, vrátane oboch jazdcov, sa nebudú dobre čítať ani riadky talianskeho denníka Corriere dello Sport. „Ferrari stráca trpezlivosť so svojimi príliš nervóznymi jazdcami. Leclerc sa knokautoval sám hneď na začiatku, Sainz mal šancu dostať sa na pódium, ale všetko si nakoniec pokazil sám.”

„Musíme hovoriť o chybách, v množnom čísle, pretože to nebolo len o jednej chybe. Nie nadarmo má Ferrari iba 26 bodov. Leclerc bol naštvaný a mal by sa radšej upokojiť. Samozrejme, pomalou jazdou Ferrari nepomôže, ale takéto počínanie všetko len zhorší.“

„Ferrari by si pódium zaslúžilo, ale Sainz svojou kolíziou s Alonsom všetko zahodil,“ dodáva taliansky denník.

Kritike neunikol ešte jeden muž. Keď už Taliani „vykúpali“ celé Ferrari, vrhli sa aj na riaditeľa pretekov Nielsa Witticha. Ten sa vraj nemýlil len pri početných prerušeniach pretekov, ale dokonca aj tým, že kolíziu Sainza s Alonsom odovzdal do rúk komisárom.

„Riaditeľ pretekov Niels Wittich od nás dostáva nula bodov,“ napísali v Corriere della Sera. „On, rovnako ako jeho predchodca Michael Masi, urobil všetko nesprávne. Vyzerá to, že sa snaží kryť si chrbát zo všetkých strán, aby nemusel niesť zodpovednosť.“

„Nula bodov od nás dostáva aj FIA, pretože jej pri uplatňovaní pravidiel chýba flexibilita. V skutočnosti nie sú pravidlá riadne uplatňované. Witticha treba okamžite vyhodiť,“ dodávajú Taliani.