logo F1online.sk

Vasseur nesúhlasí s trestom pre Sainza: Bol to pretekársky incident

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková2. 4. 2023

Ferrari zažilo v Melbourne preteky ako zo zlého sna. Fanúšikom stajne z Maranella hneď v prvom kole narobilo vrásky na čele vypadnutie Charlesa Leclerca. Aby toho nebolo málo, v záverečných chvíľach podujatia prišla päťsekundová penalizácia pre Carlosa Sainza, kvôli ktorej nakoniec obsadil dvanáste miesto. Piloti Scuderie tak v Austrálii zaznamenali nulový bodový zisk, čo istotne nepotešilo ich šéfa Frédérica Vasseura. Ten považuje trest pre Španiela za neadekvátny.

Kým minulý rok malo Ferrari štart do novej sezóny ako z rozprávky, v aktuálnom ročníku sa karta obrátila. Talianskemu tímu patrí v Pohári konštruktérov až štvrtá priečka a tifosi zatiaľ len márne čakajú na prvé pódium.

Ferrari sa potýka najmä s nespoľahlivosťou a s neuspokojivým pretekovým tempom. Podľa Vasseura však práve pretekové tempo konečne vyzeralo vcelku nádejne. „V pretekoch sme urobili krok vpred, pokiaľ ide o výkonnosť a konzistentnosť. Je to otázka nájdenia lepšieho vyváženia. Dnes bolo auto ľahšie ovládateľné.“

„Neboli sme príliš ďaleko od čela. Cieľom ale nie je skončiť na štvrtom mieste. Vo vnútri tímu panuje veľká motivácia. Pociťujeme frustráciu, pretože počas tohto víkendu sme mohli nazbierať viac bodov,“ hovorí 54-ročný inžinier.

Vasseurovo sklamanie je namieste, už po pár metroch bolo totiž jasné, že jeden z pilotov Ferrari určite žiadne body v nedeľu nezaknihuje. Leclerc sa totiž dostal do kontaktu s Lanceom Strollom a skončil v štrku. „Charles je tiež frustrovaný. Z jeho pohľadu to bol pretekársky incident, neobviňoval Strolla. Boli vedľa seba a došlo ku kontaktu. Úprimne si myslím, že to bol veľmi podobný kontakt ako u Carlosa a Alonsa.“

Po Monačanovom incidente so Strollom bol teda pre Ferrari jedinou nádejou Sainz. Španielsky pretekár sa na trati zaskvel aj viacerými predbiehacími manévrami. Napokon ale doplatil na spomínanú kolíziu s Fernandom Alonsom, za ktorú ho komisári uznali vinným. Vasseurovi prekáža, že vedenie pretekov konalo bez toho, aby mu dalo aspoň päť minút na vysvetlenie.

„Určite to považujeme za pretekársky incident. V takomto prípade je najdôležitejšie o tom diskutovať s pilotmi aj s komisármi. O tomto treste sa môžeme hádať celé hodiny. Naša frustrácia pramení z toho, že nám nedali čas na to, aby sme to mohli prediskutovať,“ tvrdí rodák z Francúzska.

Šéf Ferrari v popretekovom rozhovore nevidel ružovo situáciu ohľadom možného zrušenia Sainzovho trestu. „Nemyslím si to. Je to škoda, pretože tu existuje dvojitý meter. Len si spomeňte, čo sa stalo minulý týždeň s Alonsom – trest mu bol udelený a následne zrušený.“

„Už včera sme boli frustrovaní, pretože sme mali väčší potenciál, ale neprejavili sme ho. Urobili sme však krok vpred. Verím, že frustrácia z tohto trestu dodá tímu ešte viac sily a motivácie,“ uzavrel Vasseur.