logo F1online.sk

Sainzovi takmer vyhŕkli slzy: Prosím vás, chlapci, spravte s tým niečo

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2023

Carlos Sainz má za sebou hororovú nedeľu. I napriek tomu, že udatne bojoval a zabával fanúšikov svojimi predbiehacími manévrami, nakoniec za ne nič nedostal, aj keď by si zaslúžil. Body mu totiž spred nosa vzali komisári, ktorí mu kladú za vinu incident s Fernandom Alonsom. Španiela to veľmi mrzelo.

Záver Veľkej ceny Austrálie bol popretkávaný incidentmi a nehodami. O jednu sa postaral Carlos Sainz, ktorý sa v prvej zákrute prerátal na brzdách a vrazil do Fernanda Alonsa pred sebou. Za to si vyslúžil päť sekúnd.

Carlos Sainz neskrýval sklamanie ani pred novinármi. “Bude lepšie, ak sa s vami teraz nebudem rozprávať. Som príliš sklamaný a mohol by som povedať niečo nesprávne. Radšej pôjdem najskôr za komisármi a zrušíme tento trest, pretože toto je najmenej férová penalizácia, akú som videl za celý svoj život. Teraz pôjdem za komisármi a potom sa k vám vrátim. Musel som najskôr prísť sem, pretože keby som neprišiel, dali by mi ďalší trest.”

Komisári sa pustili do vyšetrovania prakticky hneď po nehode a ako už dobre vieme, Sainza uznali vinným. Španiel sa o tom dozvedel sediac vo svojom kokpite. Okamžite sa ozval svojmu tímu uvedomujúc si, že päťsekundový trest bude mať za týchto okolností obrovský dopad na jeho konečnú pozíciu. Treba však poznamenať, že komisári pri rozdávaní trestov nesmú hľadieť na to, aké budú mať dopady. Päť sekúnd je skrátka päť sekúnd.

“To nemôže byť pravda, Ricky,” hovoril vo vysielačke zhrozený Carlos Sainz. “Zaslúžim si skončiť mimo bodov? Nie. Nie, toto je neakceptovateľné. Povedzte im, že je to neakceptovateľné. Musia počkať na koniec pretekov a prebrať to so mnou.”

“Nie, prosím. Prosím, prosím, prosím, prosím, prosím, počkajte. Počkajte a preberte to so mnou. Je jasné, že tento trest nie je zaslúžený, je príliš prísny,” lamentoval pilot Ferrari, ktorý s tímom prehodil viac slov, ako sa vošlo do priameho prenosu. Upokojoval ho aj športový riaditeľ Laurent Mekies.

Sainz: “Prosím vás, chlapci, spravte niečo, prosím. Nemôžem tomu uveriť. Sme na treťom a štvrtom mieste a oni ma chcú za to dostať z bodovaných priečok – za incident v prvom kole. Je to také neférové. Nemôžem uveriť, že mi toto robia.”
Mekies: “Je to jasné, Carlos, je to jasné. Dokončime preteky a potom to predebatujeme.”
Sainz: “Dovoľte mi prebrať to s komisármi v ich kancelárii.”
Mekies: “Samozrejme, pôjdeme za nimi hneď, ako vyskočíš z auta.”

A hoci Mekies po pretekoch zašiel za komisármi a zrejme sa u nich objavil aj Carlos Sainz, o 18:52 miestneho času zverejnili dokument, v ktorom oficiálne potvrdili Sainzov trest aj s odôvodnením.

Päťsekundovú penalizáciu a dva trestné body sa rozhodli udeliť po tom, čo prezreli GPS dáta, zábery, časy, telemetriu aj vysielačky. “Rozhodli sme, že Carlos Sainz nesie plnú vinu za kolíziu.”

“Fernando Alonso bol v prvej zákrute výrazne pred Carlosom Sainzom, no i napriek tomu Sainz vrazil do Alonsa, čím spôsobil jeho roztočenie a opustenie trate. V súlade s tým sme Sainzovi udelili päťsekundový trest,” stojí v správe FIA. “Aby sme sa vyhli pochybnostiam, uvádzame, že sme vzali do úvahy aj fakt, že šlo o kolíziu počas prvého kola po reštarte, keď komisári využívajú miernejší meter.”

“V tomto konkrétnom prípade sme však aj s prihliadnutím na fakt, že šlo o incident z prvého kola, rozhodli, že Sainz mal dostatočne veľa priestoru na to, aby zabránil kolízii, no nespravil tak,” doplnili komisári.

Súvisiace články