logo F1online.sk

Ferrari hlási po piatku zlepšenie: Možno najpozitívnejší druhý tréning v sezóne

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2023

Napriek tomu, že Austrália je najvzdialenejším podujatím v kalendári, priviezli mnohé tímy do Albert Parku vylepšenia svojich monopostov. To neplatí o Ferrari, ktoré jazdí v Melbourne s rovnakým monopostom ako v Džidde. Pokroky sa však podľa pilotov darí dosahovať aj optimalizáciou súčasného balíka.

Pre fanúšikov Scuderie sa štart do sezóny nenesie na pozitívnej nôte. Ferrari opúšťalo Džiddu s vedomím, že hneď tri tímy tam mali lepšiu výkonnosť než červený monopost. Vylepšenia však prídu zrejme až v Imole, takže piloti i pretekársky tím si nateraz musia vystačiť s tým, čo majú.

Aj so „starým“ balíkom sa však dá posúvať dopredu a po piatku v Albert Parku zazneli zo strany pilotov Ferrari až nečakane optimistické slová.

„Dokázali sme sa v týchto dvoch tréningoch niečo naučiť a skúmali sme, ktorým smerom sa môžeme pri nastavovaní vydať. Povedal by som, že pocit je o trochu lepší než v predchádzajúcich pretekoch. Možno to bol pre náš tím najpozitívnejší druhý tréning v sezóne, čo síce veľa neznamená, ale aspoň sme piatok zakončili na pozitívnej nôte,“ povedal po skončení prvých dvoch tréningov s dávkou drobného optimizmu Charles Leclerc.

„Teraz potrebujeme pracovať na ďalších krokoch. Dúfajme, že sa dokážeme Red Bullu viac priblížiť, zvlášť v pretekoch.“

„Myslím si, že v kvalifikácii to bude tesné. Pokiaľ ide o preteky, tak nikto nemohol pre dážď absolvovať pretekové simulácie, čiže v tomto smere do toho pôjdeme trochu naslepo. Možno v treťom tréningu dokážeme nejaké absolvovať a naučíme sa niečo viac.“

„Mám pocit, že s vykonanými zmenami sme dokázali nájsť trochu výkonnosti. Nesmieme však zabúdať, ako sme sa v posledných pretekoch trápili v pretekovom tempe a takýto čas určite nedokážeme nájsť, ale napriek tomu by to pre nás mal byť krok správnym smerom,“ dodal Charles.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz tieto slová potvrdzuje, ale zároveň vyzýva na opatrnosť a pripomína, že aj keď sa jedná o zlepšenie, rozhodne nevracia Ferrari späť do boja o víťazstvá.

„Myslím si, že na potvrdenie Charlesových slov si ešte budeme musieť počkať do soboty, pretože toto bol stále iba tréning. Je však pravdou, že sme využili prvý tréning na vyskúšanie niektorých veľmi odlišných vecí s cieľom zistiť, či dokážeme nájsť trochu výkonnosti,“ povedal po piatku Carlos Sainz.

„Zdá sa, že autu už rozumieme lepšie a našli sme niekoľko vecí, ktoré by nám smerom do budúcna mali pomôcť. Kým to však neuvedieme do praxe v poriadnom kvalifikačnom kole, tak nebudeme vedieť naisto,“ dodal rodák z Madridu.

Ten podobne ako jeho tímový kolega nezabudol pripomenúť, že aj keď to môže znamenať pozitívny krok vpred, určite nebude stačiť na najlepších. Aj Sainz očakáva, že Ferrari bude mať opäť kvalifikačnú výkonnosť, ale nad tou pretekovou naďalej visí nemalý otáznik.

„Môžeme férovo predpokladať, že v kvalifikácii sa s nimi budeme môcť porovnať, ale v pretekoch by sme mali byť o krok pozadu, podobne ako v Džidde. Ale veríme, že s krokmi, ktoré plánujeme a chceme vykonať tento víkend, budeme v lepšej situácii,“ povedal Sainz.

„Verím, že sa nám podarí urobiť drobné pokroky. Pokým nepríde nejaký veľký upgrade, snažíme sa robiť malé kroky a optimalizovať to, čo máme. Vieme, že to nebude stačiť na boj o víťazstvá, ale keď to trafíme presne, mohlo by to stačiť na najlepšiu trojku alebo najlepšiu päťku. Sústredíme sa teda na maximalizáciu toho, čo v súčasnosti máme,“ uzavrel Carlos.

Súvisiace články