logo F1online.sk

Dokázal si Russell nastaviť auto lepšie než Hamilton? Nemal som žiadne šťastie!

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 3. 2023

George Russell dokázal na druhých pretekoch sezóny zdolať svojho tímového kolegu ako v kvalifikácii, tak v pretekoch. Mladšiemu z dvojice pilotov Mercedesu sa to podarilo, podľa slov jeho tímového kolegu Lewisa Hamiltona, aj vďaka lepšiemu nastaveniu. O dva týždne neskôr Russell novinárom v Austrálii naznačil, že jeho nastavenie malo niečo spoločné s jazdcom, ktorý si ho zvolil.

„Stratégia mi celkom nevyšla a nastavenie bolo trochu mimo. Myslím si, že keby som mal rovnaké nastavenia ako George, tak by som bol na tom lepšie. Čaká nás veľa práce, ale určite vidím aj nejaké pozitíva,“ povedal po skončení Veľkej ceny Saudskej Arábie Lewis Hamilton.

Ku kľúčovým rozhodnutiam malo prísť pred štartom kvalifikácie, keď sa sedemnásobný šampión vraj vydal jedným smerom, kým jeho tímový kolega druhým. Russell to dokázal využiť a v kvalifikácii bol o štyri desatiny rýchlejší než Hamilton. V pretekoch už bolo ich vzájomné porovnanie omnoho vyrovnanejšie, ale aj po nedeli sa George nachádzal vo výsledkovej listine vyššie.

O dva týždne neskôr pred novinármi v Melbourne vyhlásil, že rozdiel spočíval v odlišných rozhodnutiach oboch jazdcov pred štartom saudskoarabskej kvalifikácie.

„Nemyslím si, že v tom bolo akékoľvek šťastie,“ prehlásil Russell. „Podľa mňa sú takéto veci dané vašou prípravou pred začiatkom podujatia.“

„Vedel som, že zmeny, ktoré sme vykonali počas noci, nás nasmerujú správne. Veril som, že takáto voľba nastavenia bude lepšia, než akú si zvolil Lewis.“

„Myslím si, že každý uprednostňuje niečo iné. Ja som bol spokojný so smerom, ktorý som si zvolil. Takisto som bol spokojný so svojou prácou s inžiniermi,“ dodal Russell.

Ten sa na konci víkendu dokonca na chvíľu ocitol na stupňoch víťazov, keď bola pár hodín v platnosti penalizácia pre Fernanda Alonsa. Tá však bola nakoniec zrušená a Russell sa musel uspokojiť so štvrtým miestom, kým Hamiltonovi zostalo piate.

„Mám pocit, že v Saudskej Arábii to bol možno jeden z mojich najlepších víkendov s Mercedesom,“ prehlásil Russell. „Som veľmi spokojný s tým, ako podujatie prebiehalo od začiatku kvalifikácie. V pretekoch sme boli veľmi silní a podľa mňa bolo štvrté miesto pre nás absolútnym maximom.“

„Ferrari bolo podľa mňa ten víkend o trochu rýchlejšie a tiež tu bol Stroll, ktorý mal poruchu, ale tiež bol za nami. Štvrté miesto bol teda dobrý výsledok,“ dodal Russell.

Súvisiace články