logo F1online.sk

Hrozia v Red Bulle spory? Máme veľmi vyspelých jazdcov, upokojuje Horner

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 3. 2023

Keď má nejaký tím dominantné auto a zakrátko je celkom jasné, že boj o titul sa obmedzí len na tímových kolegov, dajú sa očakávať iskry. Zvládnuť situáciu vo vnútri garáže za takýchto okolností nie je nič jednoduché a podľa niektorých bola saudskoarabská prestrelka prvou lastovičkou tuhého boja medzi dvojnásobným majstrom sveta Maxom Verstappenom a jeho tímovým kolegom Sergiom Pérezom, ktorý taktiež sníva o titule šampióna.

Pre niektorých je Checo pes, ktorý šteká, ale nehryzie. Pre ďalších (hoci títo sú v menšine) by mohol byť pre Holanďana hrozbou. Momentálne ich delí jediný bod a Mexičanovi sa nepáčilo, ako jeho tím v Džidde zvládol situáciu okolo najrýchlejšieho kola pretekov.

Aj keď sa Red Bull pokúsil oboch jazdcov presvedčiť, aby znížili tempo a autá bezpečne doviezli do cieľa, Max Verstappen v samom závere zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov a získal jeden bod. Inštrukcie tímu si tak každý jazdec vyložil, alebo akceptoval, po svojom, čo len zvýšilo paranoju na oboch stranách garáže. Podľa šéfa stajne Christiana Hornera to však nie je signál narastajúceho dusna.

„Keď ste vo vedení, tak sa niečo také dá očakávať,“ povedal šéf Red Bullu na margo Pérezových dopytov o tempe jeho tímového kolegu v Džidde. „Vždy chcete mať jasno, že auto za vami sa drží stanoveného času – podľa mňa je to úplne normálne.“

„Ako tím sme si robili starosti o spoľahlivosť a snažili sa to manažovať. Akonáhle sme na dátach nevideli žiadny problém, tak sme obom nechali možnosť, nech si to v posledných piatich kolách manažujú podľa seba,“ dodal šéf Red Bullu.

Keď však bude monopost RB19 naďalej takto dominovať a obaja jeho piloti jazdiť na prvom a druhom mieste, tak sa dá očakávať, že niečo podobné sa nestalo naposledy. Síce panujú pochybnosti, či Pérez dokáže držať tempo porovnateľné s Verstappenom, ale ak áno, môžu nastať ďalšie problémy. Horner sa však niečo takého neobáva.

„Máme dvoch veľmi vyspelých pretekárov, ktorí spolupracujú veľmi dobre,“ upokojuje šéf tímu. „Diskutovali sme o tom pred pretekmi a povedali im: ‚Pozrite, môžete slobodne pretekať, ale pravidlá určuje v prvom rade tím, rešpektujte sa navzájom a rešpektujte auto, ktoré máte v rukách.‘ Chceli sme získať čo najviac bodov, a to sa nám aj podarilo.“