logo F1online.sk

Red Bull odviedol skvelú prácu a právom dominuje, tvrdí Sainz

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 3. 2023

Formule 1 dominujú od roku 2010 výlučne Mercedes a Red Bull. Ferrari síce do bojov o víťazstvá sem tam prehovorí, no z majstrovského titulu sa tešilo naposledy ešte v roku 2008, keď ovládlo Pohár konštruktérov. Odvtedy však prešlo dlhých pätnásť rokov a jeden by sa mohol nazdávať, že Taliani, ako aj ich súčasní jazdci, musia byť z tejto negatívnej šnúry poriadne deprimovaní. To ale nie je prípad Carlosa Sainza. Španiel aktuálnu nadvládu tímu z Milton Keynes akceptuje a hovorí, že si to rakúsky celok plne zaslúži.

Red Bull z posledných trinástich veľkých cien opanoval až dvanásť – zväčša zásluhou Maxa Verstappena. Nič to ale nemení na tom, že je v súčasnosti poriadnym hegemónom štartového poľa, ktorý necháva súperov pravidelne ďaleko za sebou, vrátane Carlosa Sainza.

„Želal by som si, aby sme boli na ich mieste my,“ povedal Carlos Sainz. „Vtedy by ma ale riadne naštvalo, keby sa ľudia znepokojovali, že dominujeme Formule 1.“

Max Verstappen po nedeľňajších pretekoch priznal, že to v tomto roku bude pravdepodobne medzi ním a jeho tímovým Sergiom Pérezom. Carlos Sainz dáva dvojnásobnému majstrovi sveta za pravdu. Ani on nepredpokladá, že sa do boja o titul zapojí ešte niektorý z ďalších pretekárov.

„Bohužiaľ, tento šport je väčšmi o autách než o jazdcoch,“ nechal sa počuť víťaz vlaňajšej Veľkej ceny Veľkej Británie. „Vieme, že sa auto postará o väčší rozdiel, hoci Red Bull má samozrejme veľmi silnú zostavu.“

„Ak je auto naozaj dobré, ostatní jazdci toho veľa urobiť nemôžu. Taká je Formula 1, videli sme to už aj v minulosti, nie je to žiadna novinka. To, že sa Max dokázal presadiť po štarte z pätnásteho miesta, dokazuje, že sú v inej lige.“

S Carlosom Sainzom však nesúhlasí šéf Red Bullu Christian Horner. Ten sa domnieva, že konkurenti sa na „červených býkov“ dokážu už čoskoro dotiahnuť a sezóna bude ešte poriadne zamotaná.

Tak či onak, nechajme sa prekvapiť. Šampionát je len vo svojej počiatočnej fáze a v roku 2023 na nás čaká ešte mnoho (verme že zaujímavých) pretekov.

Súvisiace články