logo F1online.sk

Verstappenov tábor bol prekvapený z Pérezovej rýchlosti, myslí si Brundle

Jos Verstappen a Sergio Pérez
© Screenshot/FOM
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 3. 2023

Hoci sa zdalo, že by preteky v Džidde mohol opanovať Max Verstappen po štarte z pätnásteho miesta, z víťazstva na Veľkej cene Saudskej Arábie sa napokon tešil Sergio Pérez. Holanďan predviedol tradične výbornú stíhaciu jazdu, keď sa už približne v polovici pretekov dostal aj za prispenia bezpečnostného vozidla na druhé miesto, no päťsekundové manko na svojho tímového kolegu už zmazať nedokázal. Podľa Martina Brundla tak Mexičan konečne vystrčil rožky a poriadne prekvapil celú formulovú obec na čele s táborom okolo Maxa Verstappena.

Keď sa Max Verstappen v 25. kole dostal bezprostredne za Sergia Péreza, azda všetci sme očakávali, že „mexického ministra obrany“ skôr či neskôr predbehne. Na počudovanie však k tomu nedošlo. Pérez sa držal nanajvýš statočne, i keď obaja jazdci Red Bullu hlásili v neskoršej fáze pretekov isté technické patálie a je otázne, či sa do toho mohli oprieť naplno.

Ktovie, ako by preteky vyzerali, ak by Verstappena v kvalifikácii nezradila technika. Na keby sa však nehrá a podľa Martina Brundla bola takto veľká cena aspoň zaujímavejšia.

„Nakoniec to bola ďalšia ukážka totálnej nadvlády Red Bullu v Džidde,“ uviedol Martin Brundle vo svojom stĺpčeku pre Sky Sports. „Musím byť úprimný a povedať, že keď Max Verstappen doplatil v kvalifikácii na problém s hnacím hriadeľom, následkom čoho štartoval z 15. miesta na štartovom rošte, vo vnútri ma to potešilo, uľavilo sa mi a dodalo mi to energiu.“

„Nemám nič proti Maxovi a jeho neuveriteľnému talentu, ale aspoň sme sa mali na čo tešiť v deň pretekov.“

A bola to veru „podívaná“ – veď Verstappen si v pretekoch polepšil až o trinásť miest. Na Péreza však tentokrát nevyzrel, čo tábor dvojnásobného majstra sveta určite poriadne prekvapilo.

„Pérez sa vpredu vyrovnať rýchlosti svojho tímového kolegu Maxa Verstappena a preteky vyhral patrične v dobrom štýle,“ poznamenal Brundle.

„Verstappen ukradol majstrovský bod za najrýchlejšie kolo v poslednom kole pretekov, čo Péreza jednoznačne nahnevalo. Bol tiež prekvapený, že tím im nezakázal bojovať, keďže mal vo vrecku prvé dve miesta a on zápasil s problémami s brzdovým pedálom. Nevedel však, že s problémami zápasil aj Verstappen, ktorý pociťoval vibrácie v prevodovke.“

„Verstappenov tábor bol možno prekvapený, že sa Pérez dokázal vyrovnať ich tempu, a nepochybne ich hnevalo, že to bol napokon problém v kvalifikácii, ktorý zabránil Maxovi vytvoriť nový rekord a zvíťaziť šestnásťkrát v posledných 21 pretekoch,“ doplnil 63-ročný Brit.

Súvisiace články