logo F1online.sk

Briatore: Ferrari potrebuje nakúpiť ľudí od ostatných tímov

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Ferrari na tom v úvode ročníka 2023 nie je najlepšie. Džiddu tím opúšťal priznávajúc, že na druhých pretekoch sezóny bol štvrtý najrýchlejší. Pre celé Taliansko je niečo také obrovským sklamaním, ale bývalý šéf Benettonu a Renaultu Flavio Briatore sa tomu príliš nečuduje.

Čiperný sedemdesiatnik zažíva veľmi príjemné obdobie, keďže jeho zverenec a dlhoročný priateľ Fernando Alonso vystúpil v prvých dvoch pretekoch novej sezóny dvakrát na pódium. V obidvoch prípadoch prekonal aj monoposty Ferrari, ktoré sa v novej sezóne trápia a vyvolávajú novú vlnu frustrácie na celom Apeninskom polostrove.

„Nie je to tak, že by sa teraz začalo diať niečo zvláštne vo Ferrari. Veď ako dlho už nezískali titul? Minulý rok bol dobrý, ale potom FIA zmenila pravidlá a tím odrazu už nie je konkurencieschopný,“ povedal v rozhovore pre talianske médiá Briatore, ktorého cituje portál RacingNews365.com.

Ako z toho von? Veď Ferrari si práve prešlo výmenou šéfa, takže by príliš nedávalo zmysel meniť vedúce postavy v Maranelle. Niečo sa však musí urobiť.

„Keby som bol vo Ferrari, zasadzoval by som sa za zmeny pravidiel. Tím sa tiež musí bližšie pozrieť na politické hľadisko. Navyše, bývalý prezident chcel, aby vo Ferrari pracovali len Taliani. To v medzinárodnom športe, akým je Formula 1, nebude fungovať. Nedáva to žiadny zmysel,“ hovorí Briatore.

„Vlani mal podľa mňa tím všetko staviť na Leclerca, pretože titul majstra sveta môže získať len jeden jazdec. Práve on sa v aute cítil lepšie, takže mali staviť všetko na jednu kartu,“ dodal.

Kontroverzná postavička sveta Formuly 1 však vidí problémy aj inde. Nepáči sa mu napríklad súčasná štruktúra Ferrari. Podľa jeho slov neviete, kto je vo Ferrari vlastne zodpovedný a za čo.

„Predtým bolo vždy jasné, na koho sa obrátiť v dôležitých záležitostiach. Pod šéfmi ako Jean Todt alebo Stefano Domenicali ste mali jasno, ale súčasnému tímu niečo také chýba. Skrátka neviete, na koho sa máte obrátiť,“ hovorí Flavio.

„Teraz prišiel do tímu Frédéric Vasseur, ktorého dobre poznám. Je to dobrý chlap so správnymi vlastnosťami. Nikto by nemal Vasseurovi nič vyčítať, pretože monopost SF-23 bol vytvorený ešte pred jeho príchodom.“

„Musí vybudovať tím a nakúpiť od ostatných tímov. V Maranelle sa už roky nepozerali po zamestnancoch z iných tímov, ale práve toto je spôsob, ktorým sa Ferrari môže vrátiť na správnu cestu,“ myslí si muž zodpovedný za aféru Crashgate z VC Singapuru 2008.

„Pozrite sa na Aston Martin. Kto by si bol pomyslel, že budú tam, kde sú teraz? Lawrence Stroll na to však išiel dobre a na prestupovom trhu si počínal inteligentne. Ferrari potrebuje nájsť mladé talenty. Nie je jednoduché priviesť Britov do Maranella, ale keď chcete zvýšiť kvalitu, potrebujete nové nápady. Svet sa zmenil a Ferrari sa musí zmeniť spolu s ním,“ dodal Briatore.

A Flavio, nakoniec, skritizoval aj komunikáciu zo strany červeného tímu. Tá sa s novým šéfom zrejme bude postupne meniť a podľa Briatoreho je v prvom rade potrebné pred každou sezónou krotiť očakávania.

„Ferrari nie je dokonalé ani po komunikačnej stránke,“ vyhlásil. „Už v zime sú majstrami sveta, ale nakoniec… Aj tento rok som počul istého manažéra povedať, že toto auto je najrýchlejšie, aké kedy videl. To sú veci, ktoré vyvolávajú u fanúšikov pochybnosti a rozčuľujú ich. Nemali by ste nič sľubovať!“

Tu Briatore zrejme naráža priamo na kritizovaného prezidenta Ferrari Benedetta Vignu, ktorý ešte pred štartom sezóny (a pred prvým výjazdom nového SF-23 na trať) vyhlásil, že rýchlosť nového monopostu bude „bezprecedentná“. Tieto vyjadrenia znejú s odstupom mesiaca či dvoch neuveriteľne hlúpo.

„Nie všetko však treba zmeniť,“ pokračuje Briatore na optimistickú nôtu. „Leclerc si v sobotnej kvalifikácii počínal dobre. Jazdca majú, veď keby nemal kvalitu, asi ťažko by sa dokázal dostať v kvalifikácii blízko k Red Bullu. Chýba im však auto.“

„Ferrari vytvorilo veľké očakávania, ale ostatné tímy skrátka odviedli lepšiu prácu. Ferrari je dobré vo vytváraní očakávaní, ale najskôr by ste mali aspoň vyhrať nejaké preteky,“ dodal Briatore.