logo F1online.sk

Sargeant prekvapil aj Vowlesa: Vo Williamse mali pravdu, kým ja som sa mýlil

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2023

Je Logan Sargeant vychádzajúca hviezda sveta motoršportu alebo len figúrka, ktorá má prilákať Williamsu amerických sponzorov? Mnohí sa na angažovanie floridského rodáka pozerali skepticky, podobne ako na podpísanie Kuan-jü Čoua Sauberom, ale obaja dokazujú, že im miesto vo Formule 1 patrí právom. Aj novopečený šéf Williamsu James Vowles priznáva, že sa v americkom mladíkovi mýlil.

Sargeant je od prvých pretekov v dobrej forme. Nováčikovia obvykle potrebujú určitý čas na adaptáciu, ale Logan, hoci neporáža tímového kolegu Alexa Albona, sa dokáže držať blízko skúsenejšieho z dvojice pilotov Williamsu a veľakrát sa počas prenosu objavili v jednom zábere.

V Bahrajne zajazdil Logan v Q1 rovnaký čas ako Lando Norris, ale keďže pilot McLarenu zajazdil ten svoj skôr, tak postúpil ďalej. V Džidde bol Sargeant opäť blízko, zajazdil čas podobný Albonovmu, ale pre traťové limity oň prišiel. V pretekoch potom zviedol viacero súbojov s jazdcami Alfy Romeo a McLarenu, pričom pred svojou zastávkou v boxoch sa krátko držal na desiatom mieste.

„Od prvých kôl predsezónnych testov ste mohli vidieť, že má tempo,“ povedal o svojom mladom zverencovi šéf Williamsu James Vowles.

„V prvom rade som bol trochu zdržanlivý a hovoril si, že mu trochu potrvá, kým si na všetko zvykne. Druhým aspektom je enormný tlak nováčikovskej sezóny, ale on sa s tým vyrovnal bez problémov.“

„V Bahrajne sa v prvej zákrute vrhol do súboja s ďalšími dvoma súpermi a šli bok po boku. Obvykle sa niečo také pri vašich prvých pretekoch skončí katastrofou, ale on to zvládol s obrovskou dávkou zrelosti,“ povedal Vowles, ktorý pochválil aj spätnú väzbu amerického pretekára.

„Má v sebe mladícky zápal a vášeň. Chce od auta každú milisekundu, ktorú z neho môže dostať,“ povedal anglický inžinier.

Ten sa so Sargeantom pozná už dlhšie. Svojho času ho ako perspektívneho mladíka skúšal aj Mercedes na svojom simulátore. V Brackley však nakoniec (aj vďaka Vowlesovi) dali prednosť iným a Logan musel pokračovať sám v snahe financovať svoju kariéru, čo sa mu dlho nedarilo.

Nečakaný zvrat prišiel až v minulom roku, keď doň vložil svoje nádeje (a nemálo peňazí) tím Williams. V Grove verili, že rodák z Fort Lauderdale má obrovský potenciál a jedného dňa bude jazdiť vo Formule 1. Pár mesiacov pred svojím odchodom z tímu ho vtedajší šéf Jost Capito posunul do najvyššej kategórie, keď v kokpite tímu nahradil Nicholasa Latifiho.

„Pred mojím príchodom do Williamsu tím financoval – toto je veľmi dôležité povedať – jeho kariéru vo Formule 2, takže dnes je plateným profesionálnym jazdcom. Williams ho financoval, pretože bol hlboko presvedčený, že sa takáto investícia raz vyplatí,“ hovorí Vowles, ktorý dnes trochu nerád priznáva, že on by to na mieste Josta Capita asi neurobil.

„Bol som zdržanlivý, pretože pred onou jedinou sezónou vo Formule 2 bolo naozaj ťažké posúdiť ho ako jazdca,“ hovorí šéf Williamsu.

„Musím však povedať, že keď ho sledujem v aute a mám možnosť vidieť jeho dáta, tak je vo Formule 1 zaslúžene. Williams doňho dobre investoval a dnes je profesionálnym jazdcom, ktorý si svoje miesto zaslúži. Takže to len dokazuje, že som sa v minulosti mýlil a Williams mal pravdu,“ dodal Vowles.

Súvisiace články