logo F1online.sk

Brundle o Wolffovi: Toto je jeho najväčšia skúška

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Mercedes sa ocitol v pozícii, na ktorú nebol v posledných rokoch ani trochu zvyknutý. Aj na komunikácii tímu badať, že niečo sa zmenilo. Formula 1 však nie je len slnko a dúha, často je brutálna a nekompromisná. Táto sezóna bude pre celistvosť Mercedesu absolútne kľúčová a aj Martin Brundle pripomína, aké dôležité bude pre tento tím všetko zvládnuť.

Pesimizmus a optimizmus sa striedajú týždeň čo týždeň. Mercedes bol najprv povzbudený pokrokom v priebehu zimy, potom zas zúfalý z predstavenia tímu v Bahrajne, aby zas v Džidde hovoril o „veľkých pokrokoch“ a sľuboval fanúšikom dokonca boj o víťazstvá.

Nepotrebujete byť génius, aby ste videli, že toto nie je v podaní tohto tímu štandardný spôsob komunikácie. Možno si však zúfalá doba vyžiadala zúfalé riešenia.

„Pre Tota Wolffa a Lewisa Hamiltona je veľmi neobvyklé hovoriť o Mercedese inak než v superlatívoch. Samozrejme, spoločne si užili obrovské úspechy,“ povedal vo vysielaní Sky bývalý pilot a dnes komentátor Martin Brundle.

„Teraz sú však v problémoch, všakže? Auto nie je dostatočne rýchle. Po rozhovoroch s niekoľkými ľuďmi v tíme je jasné, že bude chvíľu trvať, kým to vyriešia.“

„Šéf je nespokojný a je ako bleskozvod, ale vyhrávate a prehrávate ako tím,“ hovorí Brundle.

Z Mercedesu sa medzitým po saudskoarabskej kvalifikácii začali ozývať nesmierne pozitívne hlasy o práve prebiehajúcom vývoji tímu. Z tábora „čiernych šípov“ však každý týždeň zaznieva niečo iné a my si nemôžeme byť istí, aký čertík vyskočí z krabičky nabudúce.

Od Mercedesu sme dlhé roky počúvali, že milujú výzvy, takže teraz sa o tom budeme môcť presvedčiť na vlastné oči. Tento tím nezažil takéto negatívne obdobie pod vedením svojho súčasného šéfa a sme zvedaví, ako si s tým v Brackley poradia.

„Toto bude za Totovho pôsobenia tá najväčšia skúška,“ myslí si Brundle. „Napriek všetkým úspechom je teraz potrebné obrátiť loď. Potrebujú udržať správnych ľudí, priniesť novú energiu, nenaštvať ostatných a ísť ďalej.“

„Toto potrebuje vo svojom tíme udržať Lewisa a má Georgea, ktorý je určite obrovský talent smerom do budúcna.“

„Pokiaľ ide o kritiku na adresu tímu, našľapujem vždy opatrne. Pozrite sa napríklad na Red Bull, to je priam promenáda s tisíckami neuveriteľne inteligentných ľudí pracujúcich na pretekárskych autách. Nerád kritizujem tímy, pretože vidíte ich zdroje, schopnosti a znalosti. Možno len potrebujú doladiť niektoré veci.“

„Ale viete, keď sa niečo nepodarí, môže to spustiť lavínu. Potrebujete udržať morálku na vysokej úrovni. Toto dáva najavo svoje emócie a keď nie je spokojný, tak sa naštve,“ dodal Brundle.

Súvisiace články