logo F1online.sk

Wolff sľubuje veľké pokroky a zlepšenia, „v istom bode“ dokonca aj víťazstvá

George Russell a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2023

Od pesimizmu k optimizmu. Maniodepresia nedokáže dostatočne vyjadriť hojdačku emócií, ktorú Mercedes v ostatných týždňoch zažíva. Po sobotnej kvalifikácii sľúbil šéf tímu Toto Wolff fanúšikom stajne z Brackley veľké zlepšenie.

Strata Mercedesu na Red Bull nebola v Bahrajne ani trochu lichotivá a v Džidde bolo porovnanie týchto dvoch tímov podobne hrozivé. V tábore Mercedesu si priznali chybu a identifikovali rozhodnutia, ktoré ich dostali do súčasnej situácie. Teraz nastupujú na cestu nápravy a kompletizujú plány na protiofenzívu.

Šéf stajne Toto Wolff médiám v Džidde prezradil, že jeho inžinieri pracujú na inováciách. Nie je však úplne jasné, či sa jedná o nové projekty, ktoré začali až po Bahrajne, alebo na nich tím pracoval paralelne s vývojom súčasného monopostu.

„Robíme naozaj veľké pokroky vo výskume a vývoji a tiež vo veternom tuneli,“ prehlásil Wolff. „Hovorím tu o naozaj veľkých krokoch – v Bahrajne sme si potrebovali potvrdiť, že sme urobili chybu a teraz to už vieme.“

„Bolo by teraz, po sobotnej kvalifikácii, realistické hovoriť o boji o titul? Nie, nebolo, to by ste museli byť hlupák.“

„Stále je to však motoršport, nikdy sa nesmiete vzdávať a keď budeme pokračovať vo veľkých krokoch, ako v posledných desiatich dňoch, potom sa podľa mňa dostaneme do bodu, keď budeme  naozaj schopní bojovať o víťazstvá,“ velí „generál Wolff“ do útoku.

To je hneď niekoľko dosť zásadných vyhlásení. Sľubovať zo súčasnej pozície „veľké pokroky“ a „v istom bode dokonca boj o víťazstvá“ je rétorika, na ktorú nie sme od viedenského investora zvyknutí. Obvykle by sa skôr snažil plány Mercedesu ututlať a nikomu neukazovať karty. Zdá sa však, že zúfalá doba si vyžaduje zúfalé kroky.

Keď bol Wolff vyzvaný, aby prezradil viac o „veľkých pokrokoch“, pokračoval: „Sú to veľké kroky v porovnaní s tým, ako sme na tom teraz. Zisky, ktoré dosahujeme v našom R&D a veternom tuneli sú oveľa väčšie, než aké sme dosiahli za dlhú dobu. Podarilo sa nám odomknúť určitý potenciál, pretože sme sa na veci pozreli z iného uhla.“

„Vďaka poznatkom z bahrajnských testov a pretekov máme iný pohľad. Nebol to žiadny krok späť, naopak, boli to hneď dva kroky vpred,“ prehlásil Wolff odhodlane.

Ak chceme vidieť aspoň trochu vyrovnanú sezónu 2023, tak budeme musieť týmto slovám veriť. Aj v Mercedese si dobre uvedomujú, že súčasný náskok Red Bullu je skrátka príliš veľký a na jeho zmazanie určite nebudú stačiť ani Totove „dva kroky vpred“.

„Meradlom sú Max Verstappen a Sergio Pérez, od ktorých sme boli príliš ďaleko. Myslím si, že keby Max dokončil kvalifikáciu, rozdiel by bol ešte väčší. Rovnaký obraz sme videli aj v pretekových simuláciách. Ďalší postup je daný, nie je to o jednej kvalifikácii alebo pretekoch, ale naplno pracujeme na zmenách,“ povedal Wolff.

To sú všetko dosť silné slová, ale šéfa Mercedesu vo vyjadreniach podporil aj jeho zverenec George Russell. Ten pred novinármi po saudskoarabskej kvalifikácii nepôsobil tak odovzdane ako jeho tímový kolega a podčiarkol odhodlanie, ktorým Mercedes srší.

„Počas jedného týždňa sme našli viac výkonu ako v zime za mesiac. To je sľubné,“ povedal bojovne mladší z dvojice pilotov Mercedesu. „Po tých chybách, ktoré sme urobili, sa nebudeme ponáhľať a prinášať novinky predčasne, pokým si nebudeme na 120 percent istí.“

„Musíme zvážiť všetky pre a proti. Tento rok chceme vyhrávať preteky. Samozrejme, radi by sme bojovali aj o titul, ale Red Bull odviedol skrátka excelentnú prácu,“ prehlásil Russell.

„Ich náskok na zvyšok štartového poľa je väčší, ako sme v F1 videli za posledných šesť, sedem, osem rokov. To je dosť pôsobivé,“ dodal George.

Aj to sú dosť silné slová, keď uvážime, že prichádzajú od muža, ktorý sa chcel ešte pred dvoma týždňami staviť, že Red Bull v tomto roku vyhrá všetky preteky.

Súvisiace články