logo F1online.sk

Pérezovi robí starosti spoľahlivosť, Verstappenovmu osudu by sa rád vyhol

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Sergio Pérez v sobotu dokonale využil smolu svojho tímového kolegu a na konto si pripísal druhú pole position v kariére. Čo mu však v kvalifikácii pomohlo, môže v nedeľu pokojne postihnúť aj jeho. Mexičan je pred pretekmi opatrný a ničím nechce uraziť pani Smolu, ktorá si už v ruke ťažká polmetrový “hasák” a hľadá ďalšiu obeť.

Maxovi Verstappenovi sa v druhej časti kvalifikácie nepodarilo zajazdiť merané kolo, keďže v plnom tempe neprešiel ďalej ako za desiatu zákrutu. V nej mu vypovedal poslušnosť hnací hriadeľ, ktorý ho vyradil z bojov o pole position.

Red Bull teraz musí preskúmať monopost a čím skôr zistiť, či šlo o chybu na samotnom hriadeli, ktorý by sa tak či tak poškodil, alebo či problémy nespôsobili napríklad prejazdy cez obrubníky. Nezabudnime, že monopost RB19 je schopný jazdiť oveľa nižšie než ktorékoľvek iné auto v padoku, na čo by však mohol doplatiť práve pri tvrdých prejazdoch cez obrubníky.

Sergio Pérez nepôjde spať na smrť vyľakaný, no bude ťažké odháňať myšlienku, že aj jemu by sa mohlo stať niečo podobné. “Spoľahlivosť vám vždy robí starosti, hlavne na takomto mieste. Auto sa tu ľahko poškodí, čiže v konečnom dôsledku vám vždy bude robiť spoľahlivosť starosti. Dúfajme, že nie zajtra.”

“Je to škoda. Max bol celý víkend veľmi silný, takže dúfame, že zajtra tu budeme mať obe autá, keďže nikdy neviete. Problémy so spoľahlivosťou vás môžu postihnúť kedykoľvek,” uvedomuje si najrýchlejší muž sobotňajšieho programu.

A kým Pérez bol v sobotu najrýchlejší, v nedeľu už nemusí. Max Verstappen aj po štarte z pätnásteho miesta bude pomýšľať na pódium a ktovie, či neskúsi zaútočiť aj na Sergia Péreza, ak ho Fernando Alonso nebude veľmi dlho zdržiavať alebo mu zahrá do karát výjazd bezpečnostného vozidla

“Ja k tomuto víkendu nebudem pristupovať tak, že by som myslel na Maxa,” odmieta sa nechať zatlačiť do defenzívy Pérez. “V prvom rade musím v úvodných kolách zatvoriť dvere. Ak sa mi to podarí a tohto leva Fernanda udržím vzadu, tak to bude fajn. Potom sa budem môcť venovať vlastným pretekom.”

Samotnú kvalifikáciu si Pérez pochvaľoval. Čo iné by ste aj čakali od jej víťaza? “Keď máte dobré auto, na takomto mieste môžete zatlačiť. Vtedy skutočne cítite, ako to auto ožíva,” filozofuje 33-ročný Mexičan. Súčasný monopost F1 s prísavným efektom generuje najviac prítlaku v rýchlych zákrutách, ktorých je v Džidde neúrekom.

“Keď zajazdíte čisté a dobré kolo, viete o tom. Viete, kedy ste ho zajazdili perfektne,” pokračoval druhý muž priebežného poradia šampionátu. “Prvý pokus v Q3 predstavoval dosť veľký skok. Bol to veľký skok v porovnaní s mojimi predchádzajúcimi kolami. To znamenalo, že som získal pole position, pretože v druhom kole sa mi ten skok nepodarilo zopakovať.”

“V prvej zákrute som zablokoval predné kolesá. Prvé dve zákruty boli veľmi ťažké, poľahky ste tam mohli stratiť dve desatiny sekundy, najmä pri tomto nastavení na nízky prítlak. Aby ste tú sekciu trafili presne, potrebujete v pneumatikách vygenerovať dostatočnú teplotu. Takže mal som dobrý pocit, keď sa mi to kolo vydarilo,” doplnil.