logo F1online.sk

Russell srší spokojnosťou: Za týždeň sme spravili väčší pokrok ako v zime za mesiac

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala18. 3. 2023

Jedna strana garáže po kvalifikácii trúchlila, tá druhá však mala chuť si z plných pľúc zaspievať. George Russell bude v nedeľu štartovať z vynikajúceho tretieho miesta po chvályhodnej kvalifikačnej jazde. Mladého Brita potešil nielen výsledok, ale v prvom rade progres, ktorý Mercedes spravil v zákulisí.

Mercedes práve zažíva obdobie, počas ktorého hlavne ráta škody a snaží sa ich minimalizovať. Každý dobrý výsledok má preto cenu zlata, a v sobotu by Georgea Russella mohol vyvážiť zlatom celý Mercedes. Na držiteľa pole position stratil “len” šesť desatín a skončil štvrtý, no trest pre Charlesa Leclerca ho posunie ešte o jednu priečku vyššie.

George Russell priznal, že keby mu niekto pred víkendom predpovedal takýto výsledok, neváhal by. “Toto by som určite bral. Som úprimne šťastný. Jazdiť na tejto trati je zábava a z auta som mal dobrý pocit, aj keď vieme, že nám chýba prítlak,” vyspovedal sa. “S prihliadnutím na všetky okolnosti sme však toho získali viac, než v čo sme mohli dúfať. To je všetko, čo môžeme na trati spraviť. Som veľmi spokojný.”

“Keď ako tím podáte výkon, ktorý predčí všetky vaše očakávania, tak cítite nesmierne zadosťučinenie,” pokračoval rodák z King’s Lynn, ktorý si však uvedomuje aktuálnu situáciu. “Jedna časť vašej mysle je stále frustrovaná, že nebojujete o pole positions a víťazstvá, ale jazdecky to musíte vytesniť a koncentrovať sa len na podanie najlepšieho výkonu. Som nesmierne spokojný s tým, čo sme dnes dosiahli. Máme skvelé nástroje, v továrni dobrý simulátor, dobrú partiu ľudí. Práca z noci a sobotňajšieho rána nás dostala do lepšej pozície.”

George Russell následne poukázal na progres, ktorý Mercedes spravil po víkende v Bahrajne doma v továrni. Je to vraj dobrým znamením pred nasadením balíčka noviniek, ktorého príchodu by sme sa mali dočkať približne o päť veľkých cien. V Brackley sa už na ňom usilovne pracuje.

“Myslím, že o nejaké štyri preteky začneme vidieť odlišnosti,” prezradil George Russell narážajúc na zmenu karosérie monopostu. “Už teraz dosahujeme pekné pokroky, ktoré podľa mňa len potvrdzujú fakt, že sme sa počas zimy rozhodli ísť nesprávnym smerom.”

“Počas jedného týždňa sme našli viac výkonu ako v zime za mesiac. To je sľubné,” pochvaľuje si, aj keď krotí očakávania. “V tejto pozícii sme sa už raz ocitli. Nikdy to nie je také jednoduché. Musíme spraviť maximum pre to, aby sme si splnili všetky domáce úlohy.”

To sú úlohy primárne pre inžinierov. Russell sa musí najskôr pripraviť na nedeľu, ktorá by mohla predstavovať veľkú šancu ukoristiť prvé pódium v sezóne. Charles Leclerc a Max Verstappen totiž vyštartujú až z druhej desiatky.

Ako to dopadne v prvej zákrute s Fernandom Alonsom? “Keď som bol vo Williamse a Fernando bol v Alpine, tak sme zviedli pár bitiek. Uvidíme, čakajú nás zaujímavé preteky, pretože stratégie budú definované výjazdmi bezpečnostného vozidla či fázami VSC. Myslíme si však, že máme lepšie pretekové auto ako kvalifikačné. S tretím miestom sme teda spokojní.”

Russell napokon varoval aj pred Red Bullom. Nik netvrdí, že Max Verstappen by nemohol vyhrať z pätnásteho miesta — vlani to dokázal v Belgicku, a na Hungaroringu štartoval desiaty. “Spravíme svoje maximum, no keď máte také rýchle auto ako oni, tak môžete robiť, čo len chcete. Videli sme, že Max vyhral v Spa z pätnásteho miesta. Tento rok má v pretekoch ešte rýchlejšie auto. Klobúk dolu pred Red Bullom, ktorý odviedol fenomenálnu prácu. My sa však musíme koncentrovať sami na seba a nájsť viac výkonu.”

Súvisiace články