logo F1online.sk

Hneď som vedel, že toto auto nebude dobré, tvrdí Hamilton. Prestup však neplánuje

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 3. 2023

Mercedes si už nemôže zakrývať oči pred tým, v akej kaši sa ocitol. Určite si to veľmi dobre uvedomuje aj Lewis Hamilton, ktorého výkonnosť monopostu W14 len sotva prehovorí, aby so striebornými šípmi rýchlo podpísal novú zmluvu. V honbe za ôsmym titulom by mohol hľadať skôr inú cestu, no to zatiaľ odmieta.

Lewis Hamilton sa po pretekoch v Bahrajne pustil do vlastných radov. Svojmu tímu vyčítal, že ho počas vývoja monopostu nepočúval, a tak to aj dopadlo. Najrýchlejší Mercedes zaostal za víťazom Maxom Verstappenom o viac než 50 sekúnd, pritom holandský jazdec mal v závere pretekov čo robiť, aby od nudy nezaspal. Inžinieri sa ho pokúšali premeniť na korytnačku.

Absolútny kontrast k Mercedesu predstavuje Aston Martin, ktorý stihol predbehnúť svojho dodávateľa pohonných jednotiek a dostať sa približne na úroveň Scuderie Ferrari. Dosiahol to tým, že skopíroval najlepšie riešenia svojich súperov. Mercedes sa však naďalej snažil raziť vlastnú cestu, čo vraj Lewisa Hamiltona zarazilo.

Vo štvrtok na tlačovej konferencii však priznal, že Mercedes ho najskôr vystríhal pred pomalším štartom do sezóny, po ktorom mal monopost W14 začať zrýchľovať. Realita však bola oveľa krutejšia. Mercedes stráca oveľa viac, než sa čakalo.

“Od členov tímu sa ku mne dostali také komentáre, že spočiatku nebudeme na úplnom čele, ale že by sme sa mali nachádzať niekde blízko,” spomína Lewis Hamilton na predsezónne obdobie. “Bol to trochu šok, keď sa ukázalo, že to nie je pravda.”

Sedemnásobný šampión mal svoje pochybnosti prakticky od úplného začiatku. “Vedel som, že na tom nie sme dobre, už keď som prvýkrát zbadal naše auto. Stále vyzeralo úplne inak ako autá našich súperov. V takej chvíli vás zaplaví nervozita, ale auto vyzeralo pekne. Farby sú fajn, ale pravdupovediac mi je jedno, akú má auto farbu, pokiaľ je rýchle. Dúfame však, že postupne z neho spravíme víťazný stroj.”

Hamiltona po pretekoch v Bahrajne premohla frustrácia, ktorá sa drala na povrch. Dnes by sa radšej zdržal vyjadrení o tom, že ho tím “nepočúval”. “Pri spätnom pohľade to azda nebola najrozumnejšia voľba slov. Samozrejme, že občas sa s ostatnými členmi tímu nezhodnete. Avšak, dôležité je pokračovať v komunikácii. My naďalej ťaháme za jeden povraz.”

“Ja tomuto tímu stopercentne verím. Je to moja rodina. Som tu už veľmi dlho a neplánujem ísť nikam inam,” vyhlásil aj v reakcii na špekulácie z ostatných dvoch týždňov, podľa ktorých by mohol pomýšľať na odchod z Mercedesu.

Tak či onak, Hamilton zdôrazňuje, že jeho tím sa po dlhom páde potrebuje čím skôr odraziť. “Všetci potrebujeme nejaký impulz, potrebujeme sa s tým vysporiadať. Videli sme, odkiaľ pramení ten výkon a ako sa ho darí vydolovať ostatným. Teraz musíme prijímať odvážne rozhodnutia a robiť veľké ťahy, aby sme zmenšili stratu.” Jedným takým ťahom môže byť aj zmena koncepcie monopostu.

Strata na červených býkov je markantná, no to neplatí len pre Mercedes. Rodák zo Stevenage vidí v skutočnosti len jednu nádej, ktorá by mohla Verstappenovi sťažiť cestu k titulu. “Tento rok bude pravdepodobne v ich réžii, pokiaľ ich nedokáže zastaviť Ferrari. Vyčkajme a uvidíme,” dodáva. “Ako som však povedal, azda sa tento rok dostaneme do bodu, keď budeme schopní zmenšiť túto stratu. Z hľadiska bojov o šampionát už zrejme bude neskoro, ale azda sa nám podarí prekvapiť.”