logo F1online.sk

Haas čelí obvineniu z porušenia protiruských sankcií, firma to rezolútne odmieta

Haas, ilustračné
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 3. 2023

Americká televízia PBS prišla tento týždeň vo svojej reportáži s informáciami, podľa ktorých spoločnosť Haas Automation, vlastnená americkým podnikateľom Genem Haasom, porušuje americké zákony o vývoze a protiruské sankcie. Spoločnosť reagovala rýchlo a v stredu aj prostredníctvom oficiálnych kanálov pretekárskeho tímu obvinenia odmietla.

Obvinenia sú o to vážnejšie, že prístroje Haas Automation sa majú dokonca podieľať na výrobe armádneho vybavenia, konkrétne navádzacích systémov pre protilietadlové zbrane. Podľa zverejnených informácií sa pri výrobe týchto systémov používajú práve prístroje Haasu.

„Prekvapilo nás, že dokonca aj dnes, rok po začatí ruskej invázie, pokračuje spoločnosť Haas Automation v priamych dodávkach do Ruska,“ uviedol Denys Hutyk, predseda ukrajinskej Rady pre hospodársku bezpečnosť.

Týchto osemnásť obrábacích strojov v hodnote 2,8 milióna dolárov, ktoré boli do Ruska údajne dodané po zavedení protiruských sankcií a skončili v ruskom zbrojárskom priemysle, mal Haas dodať medzi marcom a októbrom minulého roka.

Všetky tieto obvinenia primäli Haas okamžite reagovať. Americká spoločnosť všetko popiera a tvrdí, že už vyše rok do Ruska svoje stroje nedodáva a uvedené informácie sa nezakladajú na pravde. Prístroje, o ktorých sa v reportáži hovorí, vraj boli dodané ešte pred zavedením sankcií.

„Dňa 3. marca 2022, krátko po ruskej invázii na Ukrajinu, spoločnosť Haas Automation v plnom rozsahu ukončila spoluprácu so svojím jediným existujúcim a nezávislým distribútorom pre Rusko a Bielorusko, spoločnosťou Abamet Management,“ uviedol Haas.

„Od tohto dátumu spoločnosť Haas nepredala a ani nedodala žiadne stroje, diely alebo softvér spoločnosti Abamet ani nikomu inému v Rusku. Táto zásadná skutočnosť bola reportérovi PBS objasnená pred odvysielaním reportáže.“

„Okrem toho spoločnosť Haas v čase, keď v marci ukončila svoj vzťah so spoločnosťou Abamet, dobrovoľne zrušila 50 existujúcich objednávok strojov od spoločnosti Abamet, hoci tieto objednávky mohli byť prípustné podľa vtedy platných amerických predpisov o kontrole vývozu a sankciách,“ dodáva spoločnosť.

Tvrdenia, že Haas dodal do Ruska čokoľvek v októbri minulého roka, označila firma za „nepravdivé“. Priznáva síce, že prístroje dodané skôr mohli v Rusku zmeniť majiteľa a ocitnúť sa v rukách niekoho iného, napríklad zbrojárskej spoločnosti, ale ak sa niečo také stalo, tak bez súhlasu Haasu.

„Jednoducho povedané, ak sa po 3. marci 2022 uskutočnili nejaké dodávky strojov alebo komponentov vyrobených spoločnosťou Haas, tieto dodávky uskutočnila, bez vedomia spoločnosti Haas, spoločnosť Abamet alebo jeden z mnohých ďalších zákazníkov spoločnosti Haas na celom svete,“ vyhlásila americká spoločnosť.

„Akékoľvek takéto dodávky by boli uskutočnené v priamom rozpore s výslovnou politikou spoločnosti Haas vo vzťahu k Rusku po jeho invázii na Ukrajinu vo februári 2022.“

„Je preto trpkou iróniou, že správa PBS vykresľuje Haas ako podporovateľa ruskej armády, čo nemôže byť ďalej od pravdy,“ dodal Haas.

V ostatných mesiacoch sa objavilo množstvo obvinení a podozrení z úsilia ruských firiem aj ruskej vlády obísť sankcie a získať západné technológie. Ruské spoločnosti vytvárajú nastrčené firmy v krajinách, ktoré na Rusko neuvalili sankcie, napríklad v Turecku alebo Gruzínsku, a tieto „turecké“ a „gruzínske“ spoločnosti potom tovar reexportujú do Ruska, pričom mnohé z nich porušia dohody o zákaze reexportu týchto technológií do Ruska alebo Bieloruska.

Súvisiace články