logo F1online.sk

Možno to bolo voči Gaslymu a Albonovi nefér, priznáva s odstupom času Horner

Alex Albon a Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 3. 2023

Tím Red Bull sa stal v ostatných rokoch pohrebiskom mladých talentov. Po odchode Daniela Ricciarda vyskúšali Christian Horner a spol. niekoľko jazdcov, ale ani jeden z nich sa nedostal k Maxovi Verstappenovi aspoň na dve desatiny. Šéfa stajne to viedlo k priznaniu, že Red Bull sa v tomto období nezachoval k svojim mladým jazdcom fér.

Formula 1 je nekompromisným prostredím, kde sa nič iné ako sto percent nepripúšťa. Jedno rozhodnutie môže jazdcovi ukončiť kariéru, zlé načasovanie môže jemu a jeho rodine priniesť nemalé psychické strádanie, ale taký je skrátka svet Formuly 1.

Rozprávať by o tom vedeli aj Pierre Gasly a Alex Albon, ktorí prišli do Red Bullu po Danielovi Ricciardovi a na vlastnej koži okúsili, aké náročné je s monopostom tohto tímu pracovať. Boli mladí a neskúsení, ale ako sa neskôr ukázalo, s autom môže mať problém aj omnoho skúsenejší borec. Neúspechy a problémy Sergia Péreza v sezónach 2021 a 2022 presvedčili Christiana Hornera, že svet F1 bol k dvom neskúseným mladíkom možno až príliš krutý.

„Kľúčovým faktorom pri angažovaní Checa do nášho tímu boli jeho skúsenosti. Možno bolo nefér, že sme predchádzajúcich dvoch chlapcov priviedli tak skoro,“ priznal Horner, ktorého cituje Motorsport.com.

„Checo si vo svojej kariére a pri získavaní svojich skúseností musel prejsť tvrdými lekciami. Myslím si, že s ním prišiel do nášho tímu aj veľmi skúsený borec a skvelý tímový hráč.“

„Má skvelý náhľad na vývoj auta a pracuje sa s ním naozaj ľahko. Toto boli hlavné dôvody, prečo sme ho najali, a jemu sa tieto predpoklady podarilo naplniť,“ dodal Horner.

Každý jazdec by chcel sedieť v tom najlepšom aute. Tým je momentálne bezkonkurenčne Red Bull, ale po tých rokoch a skúsenostiach si naozaj nie sme istí, či by sa taký Lando Norris odhodlal k takej obrovskej výzve a zasadol po bok Maxa Verstappena. Holanďan je v Red Bulle hrdinom, tím a auto pozná veľmi dobre. Okrem toho, monopost sa stavia tak, aby vyhovoval predovšetkým jemu.

Aj sám Horner priznáva, že sedieť po boku Holanďana je nesmierne náročné. „Mať Maxa za tímového kolegu je pre Checa náročné, myslím si, že v súčasnosti je lakmusovým papierikom pre celú Formulu 1.“

„Checo je však dostatočne vyspelý, aby to zvládol a dokázal sa s tým vyrovnať. Podľa mňa sa chce naďalej rozvíjať a zlepšovať svoje výkony, takže je skvelé vidieť, že v tomto roku vyzerá konkurencieschopne. Vlani vyhral dve veľké ceny, rok predtým jednu, a bol dôležitou súčasťou nášho tímu pri zisku titulu v Pohári konštruktérov,“ pochválil mexického pretekára šéf Red Bullu.

Súvisiace články