logo F1online.sk

Piastri sa podľa Stellu stane jedným z najlepších jazdcov v F1

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2023

Jazdecký životopis Oscara Piastriho sa môže smelo porovnávať aj s najväčšími hviezdami vo Formule 1. To však ešte nemusí nič znamenať. Nie všetkým sa síce podarilo talent a potenciál naplno prejaviť, ale šéf McLarenu Andrea Stella nepochybuje, že rodák z Melbourne sa zaradí k hviezdam.

Na prvý pohľad k tomu Piastriho kariéra priam predurčuje. Po titule vo Formule Renault Eurocup nasledovali tituly aj vo Formule 3 a Formule 2 už v jeho nováčikovských sezónach, čo rozhodne nie je žiadna maličkosť a Oscar vďaka tomu získal primát najväčšieho talentu mimo Formulu 1.

Do najvyššej motoristickej triedy napokon prenikol v roku 2023 s McLarenom. Očakávania ešte zvýšil búrlivý rozchod s Alpinom, do ktorého akadémie roky patril. Tímu z Wokingu životopis austrálskeho mladíka úplne stačil a aj jeho nový šéf Andrea Stella v ňom vidí vychádzajúcu hviezdu.

„Oscar je vo Formule 1 nový, ale v juniorských sériách sa z neho stal preverený a víťazný materiál. Nateraz si počína viac ako dobre a my sme s ním veľmi spokojní,“ prehlásil Stella, ktorého cituje Formula1.com.

„Jeho talent a každodenný pokrok v priebehu testov boli veľmi sľubné. Vlastne to len potvrdzuje, že je veľkou nádejou smerom do budúcnosti,“ dodal šéf McLarenu.

Keďže Andrea dlhé roky pôsobil ako pretekový inžinier, na jazdcov by mal mať prirodzený čuch. Dostal tiež otázku, čo Piastrimu ide najlepšie a na čom ešte musí zapracovať, na čo Stella odpovedal rozvinutím svojich predchádzajúcich myšlienok.

„Páči sa nám, ako si dokáže uvedomiť, kde sa ešte môže zlepšiť. Vráti sa do garáže a povie nám: ‚Podľa mňa som v prvej zákrute brzdil trochu priskoro a v štvrtej zákrute som mohol ísť skôr na plyn.‘ Potom si to overíte na dátach a vidíte, že mal úplnú pravdu,“ vysvetľuje Stella.

„Následne vyjde opäť na trať a napraví to. Podľa mňa je práve toto definícia talentu, ktorého má Oscar kopu. Páči sa nám tiež, ako som už skôr povedal, jeho schopnosť sa zo dňa na deň zlepšovať.“

„Formula 1 je veľmi, veľmi súťaživá, takže si musí nájsť svoju vlastnú cestu. Som si však istý, že nakoniec sa z neho stane jeden z najlepších jazdcov na štartovom rošte,“ vyhlásil Stella bez veľkého váhania.