logo F1online.sk

Titul je mimo dosahu Mercedesu, prehlásil Marko

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 3. 2023

Po dobu celého roka bol Mercedes obávaným súperom. Fanúšikovia čakali, čo tento tím po roku vývoja a analyzovania predvedie. Po toľkých úspechoch mali všetci pred Mercedesom ohromný rešpekt, avšak na začiatku roka 2023 sa pomaly rozplýva. Zažívame koniec jednej éry? Aj podľa Helmuta Marka stajňa z Brackley momentálne na titul nemá.

Každá dynastia sa raz skončí. Ferrari prišlo o primát neporaziteľnosti v roku 2005, Red Bull v roku 2014 a podobných príkladov by sme v histórii našli mnoho. Nastal aj čas pre Mercedes?

Red Bull vstúpil do novej éry s kvalitným monopostom, ktorý postupne vylepšoval a na začiatku roka 2023 to vyzerá, že je viac ako o hlavu nad ostatnými. Poslednú zimu sme strávili v očakávaní, že to bude práve Mercedes, ktorý sa stane hlavným vyzývateľom Red Bullu v novej sezóne. Zdá sa však, že tento tím vyriešením jedného problému objaví ďalšie dva.

„Majstrovský titul je mimo dosahu Mercedesu,“ prehlásil poradca Red Bullu Helmut Marko v rozhovore pre RTL. „Ich koncept nemá jeden problém, ale mnoho. Riešenie sa pritom počas zimy nenašlo.“

Predstavenie mnohonásobných šampiónov v Bahrajne spustilo priam lavínu a tím sa ocitol pod takým tlakom, že mu nezávidia ani vo Ferrari. Otvorene sa hovorí o všeličom možnom, odchode technického riaditeľa, prestavbe tímu a zmene konceptu. Nech však už ponúknete akékoľvek riešenie, ani jedno z nich neprinesie Mercedesu zázračný skok vpred.

„Nemôžete navrhnúť dve alebo tri autá. Ak by ste teraz prišli s úplne novým monopostom, bude to náročné z pohľadu rozpočtového stropu. Auto pritom nebude konkurencieschopné hneď od začiatku a musíte ho ďalej vyvíjať. Nemajú skrátka k dispozícii trojdňové testy a skúsenosti z pretekov,“ hovorí Marko.

Ten zároveň musí krotiť obrovské očakávania. Red Bull má na začiatku sezóny taký náskok, že nejeden ho už korunoval staronovým šampiónom. Zaradil sa medzi nich aj George Russell, ktorý dokonca prehlásil, že Red Bull v tejto sezóne vyhrá všetky preteky. Takýmto rečiam sa Marko, samozrejme, snaží zabrániť.

„Všetky tieto euforické vyhlásenia o nás ako tohtoročných šampiónoch, sú absolútne prehnané,“ prehlásil poradca Red Bullu.

„Pokiaľ ide o opotrebovanie pneumatík, Bahrajn je špecifická trať. Preteky pre nás dopadli dobre, čo však ešte neznamená, že zvyšok roka bude rovnaký,“ dodal Marko.

Súvisiace články