logo F1online.sk

Zobrať Vettela do Mercedesu by bola chyba, myslí si Coulthard

Továreň Mercedesu v Brackley
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 5. 2020

Tohtoročný prestupový kolotoč by teoreticky mohlo zasiahnuť ešte niekoľko veľmi vážnych a aj atraktívnych zmien. Schyľuje sa k návratu Fernanda Alonsa a živo sa diskutuje o tom, či by Sebastian Vettel nemohol zamieriť do Mercedesu. Z pohľadu Davida Coultharda je to nepravdepodobné a iba by to zbytočne narušilo aktuálnu harmóniu u strieborných šípov.

Vettelovo miesto zaplnil Carlos Sainz, ale cez zimu bol s Ferrari spájaný aj Lewis Hamilton, keďže sa mu v Mercedese tento rok končí zmluva. Na prípadné odievanie britského rekordmana do červenej si ale budeme musieť počkať — ak sa ho vôbec niekedy dočkáme.

Na to, či David Coulthard považuje prestup Lewisa Hamiltona do Maranella za reálny, sa ho spýtal Sportsmail: “Nie, to si nemyslím. Lewis Hamilton prežil s Mercedesom väčšinu svojej kariéry, určite aspoň s pohonom Mercedesu. Najskôr v McLarene a teraz v Mercedese, nuž si myslím, že on bol stvorený pre britské tímy. Ak by aj Mercedes opustil, neviem si predstaviť, ako by zapadol do kultúry talianskeho tímu. Hovorím to ako niekto, kto mal v roku 1996 na stole kontrakt s Ferrari. Nakoniec mi však boli príjemnejšie britské stajne.”

“Nie som neúctivý ani nacionalista, len si nemyslím, že by som u nich zapadol, a tiež sa domnievam, že je to aj Lewisov prípad. K Mercedesu sa hodí viac, preto bude buď v ňom, alebo odíde,” načrtol budúcnosť svojho krajana víťaz trinástich veľkých cien.

Ak budeme predpokladať, že Lewis Hamilton si úspešne vyjedná predĺženie zmluvy s Mercedesom, môžeme očakávať, že by Sebastian Vettel začal lomcovať so sedačkou Valtteriho Bottasa?

Z môjho pohľadu by to bola zo strany Mercedesu chyba,” zamyslel sa nad predstavou Vettela v Mercedese Coulthard. “Lewis u nich predstavuje niekoho, kto dokáže vyhrávať veľké ceny a šampionáty. Priniesť Seba mysliac si, že tým Lewisa len nakopnete — to je ťažké. Len sa pozrite na výnimočné výkony v športe, na sériových víťazov. Nemyslím si, že potrebuje pnutie zo strany štvornásobného šampióna, ktoré by z neho vyžmýkalo to najlepšie. Vettel by bol pre tím rušivým elementom.”

Čiže pre Mercedes bude výhodnejšie, ak rokovania s Vettelom ani nezačne? “Ak by svoje služby ponúkol zadarmo, tak samozrejme, že vedenie Mercedesu by sa na to muselo vážne pozrieť. Mali by v nemeckom tíme Nemca. Neviem si ale predstaviť, že by také niečo urobil, a teda ako najefektívnejšia cesta k ďalšiemu titulu sa zdá byť dvojica zložená z Valtteriho a Lewisa.”

“Obaja jazdci nemôžu vyhrať, vo veľkej cene nemôže nastať remíza. Ako ukazuje história, keď máte v tíme dve silné osobnosti, dostane vás to len do problémov,” dodal DC.

Súvisiace články