logo F1online.sk

Od pódia sme boli na míle vzdialení, priznáva Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2023

Mercedes sa na začiatku sezóny ocitol v pozícii štvrtého najrýchlejšieho tímu. Niečo také by bolo ešte prednedávnom absolútne nemysliteľné, ale šťastie je vo Formule 1 nesmierne vrtkavé. Od monopostu W14 si toho tím aj fanúšikovia veľa sľubovali, avšak pravdou je, že bolo porazené AMR23 zákazníckeho Aston Martinu. Sedemnásobný šampión Lewis Hamilton napriek tomu neklesá na duchu a dúfa v lepšie zajtrajšky.

„Chlapci, dnes dobrá práca pri pit stopoch, odviedli ste počas týchto dvoch týždňov skvelú robotu. Viem, že nie sme tam, kde by sme chceli byť, ale neprestávajme na to tlačiť! Máme pred sebou veľa práce pri doháňaní straty, ale ja vám verím, tak poďme do toho!“

Napriek ťažkej nedeli vyslal Lewis Hamilton svojmu tímu vo vysielačke po pretekoch takúto motivačnú reč. Prvé preteky sezóny boli pre Mercedes definitívnou odpoveďou na otázku, ako je na tom monopost W14 v porovnaní s konkurenciou. Odpoveď je jednoduchá: nie dobre.

„Rozhodne sme dnes nemohli dúfať v lepší výsledok, dal som do toho absolútne všetko,“ prehlásil po nedeli Hamilton. „Úprimne som s pretekmi spokojný a boli oveľa lepšie než kvalifikácia. Som spokojný so svojím výkonom a myslím si, že tím takisto odviedol dobrú prácu pri zastávkach v boxoch.“

„Len škoda, že auto na tom v súčasnosti nie je tak dobre a chýba mu prítlak. Musíme teda veľmi tvrdo pracovať a pokúsiť sa monopostu dodať priľnavosť čo najskôr. Nech máme vo veternom tuneli čokoľvek, potrebujeme to mať na aute už zajtra. Musíme na to poriadne zatlačiť a pokúsiť sa uzavrieť tú medzeru.“

„Tempo Red Bullu bolo absolútne ohromujúce, museli byť aj o nejakú sekundu na kolo rýchlejší. Súperov v našej blízkosti však podľa mňa môžeme v určitej fáze dostihnúť,“ dodal Lewis.

Je to práve forma Red Bullu, ktorá bude po nedeli budiť zo sna väčšinu tímov i fanúšikov. Momentálne to totiž nevyzerá tak, že by sa niektorý zo súperov dokázal monopostu RB19 vyrovnať – Mercedes už vôbec nie.

„Od pódia sme boli na míle vzdialení. Bolo tam Ferrari, ktoré by taktiež skončilo pred nami, takže v skutočnosti by z toho bolo šieste miesto. Na stupne víťazov sme teda nemali ani zďaleka,“ prehlásil sedemnásobný šampión.

„Máme pred sebou ešte veľa práce a musíme autu dodať priľnavosť. Chýba nám veľa prítlaku a práve v ňom sa skrýva čas na kolo. Keď dokážeme viac zaťažiť predok i zadok, zvýšime naše tempo,“ dodal Lewis.