logo F1online.sk

Max tú pole position skrátka musel mať, smeje sa Marko

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 3. 2023

Max Verstappen v Bahrajne odštartuje z prvého miesta po tom, čo vyhral sobotňajší kvalifikačný rozstrel. Ako priznal počas rozhovoru s Davidom Coulthardom, aj ho to trochu prekvapilo. Sám však spravil pre zisk 21. kvalifikačného víťazstva maximum. U inžinierov si dokonca “vyhádal” zmenu vo víkendovej stratégii, prezradil Helmut Marko.

Tímy musia každú sobotu pred kvalifikáciou riešiť rovnakú dilemu. Na výber majú buď nastaviť monopost na kvalifikáciu a obetovať časť pretekovej rýchlosti, alebo to spraviť naopak, ak veria, že v nedeľu sa bude dať predbiehať a bude to tesné. Existuje ešte aj kompromis, no tomu sa chceli v Red Bulle vyhnúť.

“Z hľadiska nastavení sme dospeli ku kompromisu,” pripúšťa športový poradca Red Bullu Helmut Marko a prezrádza aj zaujímavý dôvod, prečo sa preň nakoniec rozhodli. “Verstappen skrátka musel mať tú pole position!” rozosmial sa. “Aj keď inžinieri chceli staviť na nastavenie určené na preteky… A tak s istým kompromisom, ale predsa sme dosiahli náš cieľ.”

Môžeme preto očakávať, že Max Verstappen v nedeľu nebude až taký rýchly, aký by bol bez prehovárania inžinierov. V Red Bulle sa však ničoho neboja. Okrem toho, že Holanďan štartuje z prvého miesta a hneď za ním mu bude kryť chrbát Sergio Pérez, červení býci majú aj iný tromf.

“Počas kvalifikácie sa to viac podobalo na testy, ale naozaj sme museli podať najlepší výkon,” uviedol pre ServusTV. “Avšak veríme, že v pretekoch bude ten rozdiel ešte jednoznačnejší, pretože máme veľmi, veľmi dobré opotrebovanie pneumatík. A máme aj množstvo pneumatík, z ktorých si môžeme vyberať. Máme teda na výber rôzne stratégie.” Max Verstappen (na rozdiel od Ferrari) oficiálne nemá k dispozícii novú sadu mäkkých gúm, no netreba prepadať panike. Na jednej z použitých absolvoval len jedno pomalé výjazdové kolo.

Na koho si bude boxový múrik Red Bullu dávať obzvlášť veľký pozor? “Po analýze dlhých jázd bude našim hlavným súperom Alonso. Ferrari má príliš veľkú degradáciu,” zamyslel sa Marko.

Súvisiace články