logo F1online.sk

Russell protirečí Hamiltonovi: Bude to dobrá bitka o tretie miesto

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2023

Je šesť desatín veľa alebo málo? Keď uvážime, že Mercedes to v záverečnej časti bahrajnskej kvalifikácie skúsil iba raz a Red Bull dvakrát, o koľko musí byť pretekové tempo monopostu W14 lepšie než RB19, aby mohli Lewis Hamilton a George Russell bojovať na čele?

Od Ferrari sa toho v pretekovom tempe veľa neočakáva, od Mercedesu sa však očakáva veľa a od Fernanda Alonsa ešte viac. Po náročnom piatku sú však v Mercedese v prvom rade spokojní, že sa vôbec dostali do bojov medzi najlepšími.

„Piatok bol pre nás trochu šok, skutočne sme nevedeli, prečo sme stratili toľko výkonnosti a toľko strácali,“ povedal po sobote George Russell. „Vykonali sme nejaké zmeny, ktorých dopad prekonal naše očakávania, čo bolo pozitívne.“

„Náš sobotný výsledok je však po predsezónnych testoch zrejme taký, aký sme aj očakávali. Myslím si, že našim cieľom počas zimy bolo vytvoriť auto, na ktorom môžeme stavať a nebudú nás s ním trápiť žiadne výrazné problémy. Vlani sme strávili možno tri štvrtiny sezóny riešením problémov, riešením poskakovania, chápaním charakteristík auta či jeho tuhosti. Teraz cítim, že máme auto, ktoré sa dobre riadi, neposkakuje a máte z neho pocit ako z dobrého auta.“

„Teraz sa môžeme sústrediť na zlepšovanie výkonnosti a zvyšovanie prítlaku, čo tím už dlho nezažil. Rozhodne sú to pozitívne signály, ale pri pohľade na časy je zrejmé, že toho ešte musíme zlepšiť veľa,“ dodal Russell.

Jeho tímový kolega Lewis Hamilton bol po piatku pesimistický, zachmúrený, dokonca by sa dalo povedať smutný. Po sobote však bol naopak plný nádeje a novinárom tvrdil, že so súčasnou stratou na Red Bull – v kvalifikácii vyše šesť desatín, ale Red Bull absolvoval dva pokusy, kým Mercedes len jeden – sa dá pracovať z dlhodobého hľadiska pracovať. George si naproti tomu myslí, že tento víkend zostane Mercedesu prinajlepšom bitka o tretie miesto.

„Podľa mňa smerom do pretekov k žiadnym zásadným zmenám nedôjde, myslím si, že máme vo svojich rukách akurát tak bitku o tretie miesto. Ferrari bolo v posledných rokoch zakaždým silné v kvalifikácii, kým ich pretekové tempo bolo zakaždým horšie,“ hovorí Russell.

„Pre nás platí opak, takže strata troch desatín na Ferrari v kvalifikácii je podľa mňa dobrá východisková pozícia pre bitku o tretie miesto.“

„Keď však mám byť úprimný, Fernando je skôr tým čiernym koňom a nie Ferrari. Mal veľmi dobré pretekové tempo počas predsezónnych testov, takže podľa mňa to bude dobrá bitka o tretie miesto, len škoda, že Red Bull je zatiaľ príliš ďaleko,“ dodal George.

Súvisiace články