logo F1online.sk

Piloti Ferrari si v pretekovom tempe neveria: Aston Martin a Red Bull sú extrémne silní

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2023

Keď použijeme v jednej vete slová „Ferrari“ a „stratégia“, nejednému fanúšikovi červeného tímu sa začnú tlačiť slzy do očí a nie v pozitívnom slova zmysle. Ani v Bahrajne si Scuderia neodpustila trochu netradičný strategický ťah, ktorý by však Charlesovi Leclercovi mohol v pretekoch trochu pomôcť. Síce ani on neverí, že to bude niečo zásadné, ale v súboji s „extrémne silnými“ Red Bullmi a Aston Martinami sa vraj zíde každá pomoc.

Ferrari v sobotnej kvalifikácii na VC Bahrajnu trochu zariskovalo a Charles Leclerc odjazdil v záverečnej časti len jeden rýchly pokus na mäkkých pneumatikách. Ten druhý neuskutočnil, aby si tak ušetril jednu sadu mäkkých pneumatík do pretekov, v ktorých Ferrari očakáva problémy, keďže monoposty Red Bullu a Aston Martinu sú k svojim pneumatikám omnoho delikátnejšie než Ferrari.

„Som veľmi spokojný s našou voľbou a rozhodnutím nevyjsť na trať po druhýkrát. Veľmi som sa bál, že tým stratíme dve pozície, napokon to bola len jedna, takže stále je to štart z tretieho miesta s čerstvými mäkkými pneumatikami. Chceli sme si tie softy ponechať do pretekov s cieľom zlepšiť náš výsledok,“ povedal po sobote Charles Leclerc.

„Pri pohľade na druhý tréning to vyzerá tak, že Aston Martin a Red Bull sú v pretekovom tempe extrémne silní, takže aspoň máme túto jednu sadu, ktorá nám trošku pomôže,“ dodal.

Ferrari síce obsadí druhý rad, ale podľa predikcií sa piloti tohto tímu budú skôr obzerať cez rameno na Alonsa a Mercedesy, nie útočiť na Red Bully vpredu. „Keď mám byť úprimný, očakával som, že v kvalifikácii budeme strácať viac, takže som príjemne prekvapený. Pokiaľ ide o pretekové tempo, počkáme si na nedeľu, ale nateraz to vyzerá, že Red Bull a Aston Martin sú dosť ďaleko pred nami. Stále však verím, že sa môžem dočkať príjemného prekvapenia,“ povedal Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz súhlasí, avšak v sobotu za Monačanom zaostal. Ani dva pokusy mu nestačili na to, aby sa k Leclercovi dostal bližšie než na 15 stotín sekundy.

„Až do kvalifikácie to bol pre mňa náročný víkend a od bezproblémového mal ďaleko. Nakoniec som sa však v kvalifikácii dokázal dať trochu dokopy a zajazdiť zopár lepších kôl,“ povedal po sobote Carlos Sainz.

„Stále nie som stopercentne spokojný s tým, ako som zajazdil niekoľko zákrut v druhom sektore, ale okrem toho sa nám podarilo urobiť dobrý pokrok a dostať sa do oveľa lepšej pozície pred nedeľnými pretekmi,“ dodal španielsky pretekár.

Ako to však už býva, rozhodovať bude pretekové tempo, nie kvalifikačné. V tomto mieste Ferrari tlačila topánka už v minulej sezóne a v tejto zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že to nebude inak.

„Vydáme zo seba maximum a pokúsime sa zabojovať s Red Bullom, ale je pravdou, že v kvalifikácii sú o krok napred a v pretekovom tempe o krok a pol napred. V pretekoch to teda bude náročnejšie, keďže naše auto na tom ešte v pretekovom porovnaní nie je ideálne a stále potrebujeme doladiť nastavenie, ale pokúsime sa s Red Bullom zo všetkých síl zabojovať,“ povedal Sainz.