logo F1online.sk

Hamilton je odrazu plný nádeje: Šesť desatín sa určite dá zmazať

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 3. 2023

Stačilo 24 hodín a svet Lewisa Hamiltona je hneď oveľa krajší. Po piatkovom zhrození z aktuálnej situácie sa sedemnásobnému majstrovi sveta s pomocou inžinierov podarilo vyladiť nastavenia auta a v kvalifikácii s kolegom obsadiť šieste a siedme miesto. Britský jazdec je s výsledkom spokojný, no najmä so stratou na Red Bull.

Lewis Hamilton po úvodných troch tréningoch predpokladal, že časový deficit strieborných šípov na Red Bull sa pohybuje na úrovni jednej sekundy. To sa odzrkadlilo aj na jeho vyjadreniach, keď vyhlásil, že Mercedes má byť ešte viac pozadu ako vlani.

Vraj ešte dnes ráno tomu aj skutočne veril, no v priebehu soboty zistil, že s Mercedesom to nemusí byť až také beznádejné. “Keď som sa dnes prebúdzal, myslel som si, že stratíme oveľa viac. Preto je skvelé už len to, že sa nám podarilo dostať do Q3,” pochvaľoval si Lewis Hamilton. “V noci sme toho s inžiniermi urobili veľa a pracovalo sa aj v továrni. Dnes sme spravili krok vpred.”

Ukázalo sa tiež, že krok vpred sa skutočne dá spraviť. Nenaplnili sa teda jeho skeptické hodnotenia, podľa ktorých sa mu v piatok podarilo nájsť najlepšie možné nastavenia monopostu. “Naše auto bolo dnes ráno oveľa živšie. Odrazu sme sa ocitli v úplne inom svete ako deň predtým,” priznáva.

Jediná škoda, že sa to ešte výraznejšie neodrazilo na kvalifikačnom výsledku, no aj to má svoj dôvod. “Potom prišla kvalifikácia a z auta som už nemal ten živý pocit. Prišlo mi skôr také… priemerné. Zvolil som si však nastavenia, ktoré sú orientované hlavne na nedeľu. Preto to v kvalifikácii bolo náročnejšie.”

Lewis Hamilton nakoniec obsadil siedme miesto so stratou 0,676 sekundy. Treba však vziať do úvahy aj fakt, že britský jazdec v Q3 odjazdil len jedno merané kolo a Max Verstappen dve, takže ešte nejakú desatinku by z tohto manka dokázal skresať.

Nádej stále žije. Hamilton verí, že v priebehu sezóny by sa Mercedes mohol dotiahnuť späť na čelo. “Šesť desatín sekundy na kolo sa dá zmazať. Aj vlani sme strácali šesť desatín, no vtedy nás trápilo poskakovanie a aj ďalšie veci.”

“Dá sa to zvládnuť, čo je pozitívne. Viem, že všetci v továrni budú pracovať veľmi tvrdo. Určite môžeme zmazať našu stratu, no musíme sa na to koncentrovať a zatlačiť tak, ako ešte nikdy predtým,” dodal.

Súvisiace články