logo F1online.sk

Čo potrebuje Mercedes? Lepšie časy a viac prítlaku, priznal Russell

George Russell
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2023

Nuž, takýto úvod od Mercedesu čakal len málokto. Iste, stále je len piatok a rozhodovať sa bude v sobotu a v nedeľu, ale Mercedes môže v Bahrajne len ťažko ašpirovať na tie najvyššie priečky. Lewis Hamilton sa po piatku pred novinármi trochu opustil, kým George Russell sa snažil naďalej pôsobiť pokojne.

Aj mladšiemu z britskej dvojice pilotov však bolo celkom zrejmé, ako na tom jeho tím je a že musí urobiť veľký krok vpred. Výsledné časy hovoria samy za seba, avšak Russell, na rozdiel od Hamiltona, vkladá väčšie nádeje do pretekového tempa, ktoré sa v monoposte W14 skrýva.

„Určite pokračuje trend, podľa ktorého je naše pretekové tempo lepšie než kvalifikačné,“ prehlásil po vystúpení z auta Russell. „Musíme teda pokračovať v skúmaní a v našej práci.“

„Niektoré tímy však vyzerajú byť veľmi silné, samozrejme, patrí medzi nich Aston Martin, ktorý je zrejme najväčším prekvapením, takže celkom jednoznačne odviedli cez zimu veľmi dobrú prácu.“

„My sa musíme pozrieť na dáta a zistiť, čo sme sa naučili z minulého a tohto týždňa a či vykonané výrazné zmeny fungovali tak, ako sme očakávali,“ dodal Russell.

Ten bol vyzvaný, aby viac pohovoril o „výrazných zmenách“, ktoré zmienil a pokračoval: „Skrátka, či sa auto po zmene nastavenia dostalo do toho správneho okna. Momentálne je totiž vo veľmi odlišnom okne. Musím povedať, že z auta mám o trochu lepší pocit, ale to nie vždy znamená, že je aj rýchlejšie, takže sa na to musíme pozrieť. Takisto sme sem priviezli odlišné zadné krídlo, čiže sa treba uistiť, že s ním auto funguje tak, ako sa očakávalo,“ zhrnul George.

Dá sa teda po piatku určiť, kde približne sa Mercedes v pomyselnom formulovom „potravinovom reťazci“ nachádza? Očakávania boli pred novou sezónou vysoké, ale naplniť ich bude pre monopost W14 zložité.

„Ťažko povedať, skrátka sa musím na všetko pozrieť a stále je ešte skoro, ale celkom jednoznačne chceme byť vyššie než sme, to nie je žiadne tajomstvo,“ zhrnul stručne situáciu Russell, ktorý tiež dostal otázku, čo mu v tomto aute chýba najviac.

„Nájsť viac času k dobru a viac prítlaku,“ prehlásil. „Stále je to len náš štvrtý deň s týmto autom, skrátka sa potrebujeme uistiť, že ho dostaneme do pracovného okna, v ktorom dokáže predviesť svoj plný potenciál a som si celkom istý, že sa nám to ešte nepodarilo.“