logo F1online.sk

Hamilton neskrýva sklamanie: Na čelo strácame ešte viac než vlani

Lewis Hamilton
© Twitter/Petronas Motorsports
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 3. 2023

Karty sa nám pomaličky začínajú odkrývať. Dva voľné tréningy v Bahrajne poskytli ešte lepší pohľad na to, ako sa veci majú. Bohužiaľ pre tím Mercedes, zatiaľ to nevyzerá ružovo. Tento tím sa nezdá byť pripravený zabojovať na prvom podujatí novej sezóny o víťazstvo, nielen z pohľadu na výsledné časy, ale aj pri pohľade z kokpitu. Pilot tímu Lewis Hamilton po piatku predstúpil pred novinárov a dokonalo pripomínal Lewisa z minulej sezóny.

Ôsme a trináste miesto po druhom tréningu zrejme nie sú klasickým „sandbaggingom“ Mercedesu. Tento tím na prvom podujatí sezóny napĺňa pocity odborníkov po predsezónnych testoch. Monopost W14 možno jedného dňa bude pripravený bojovať o víťazstvo, ale ten deň tento víkend nenastane.

Tím miesto toho podľa Lewisa Hamiltona v prvých dvoch tréningoch na VC Bahrajnu zistil, že „stráca strašne veľa“.

„Tak trochu sme to tušili už po testoch, ale naša strata je naozaj veľká. Na trati som skúšal všetko, čo som mohol, ale takáto je skrátka realita. Môžeme sa len snažiť a zapracovať na tom,“ povzdychol si po piatku pred novinármi sedemnásobný majster sveta.

Pohľad na celkové výsledky hovorí pomerne jasnou rečou, Hamilton je ôsmy so stratou asi šiestich desatín na najrýchlejšieho Fernanda Alonsa, trinásty George Russell stratil dokonca necelú sekundu. Nedá sa pritom povedať, že by na tom monopost W14 bol lepšie v pretekovom tempe. „Myslím si, že v oboch disciplínach sme na tom veľmi podobne. Či s menším alebo väčším množstvom paliva je naša strata na Red Bull vyrovnaná. Pri porovnaní pretekového tempa sú pred nami o rovnú sekundu na kolo, takže máme na čom pracovať,“ prehlásil Hamilton, ktorý si od soboty nesľubuje veľké zlepšenie.

„Myslím, že z pohľadu nastavenia sa mi auto podarilo dostať do toho najlepšieho okna. Budeme pokračovať v dolaďovaní drobných detailov, ale reč je o ziskoch v milisekundách a nie o dohnaní sekundovej straty.“

„Napriek všetkému však dnes večer dáme hlavy dokopy, prejdeme si dáta, budeme pokračovať v práci a pokúsime sa to pred sobotou zlepšiť. Musíme sa pokúsiť zistiť, či existuje nejaký spôsob, ako cez noc zlepšiť našu výkonnosť,“ povedal Lewis.

To je v prudkom kontraste s tým, čo sme od tohto tímu očakávali pred sezónou. Vlaňajšok bol na verejnosti vnímaný skôr ako výnimka a panovalo neomylné presvedčenie, že taký mocný tím to skrátka nemôže poskladať zle dvakrát po sebe. Na takýto záver si rozhodne budeme musieť ešte počkať, avšak aj podľa Hamiltona je tohtoročné zlepšenie výkonnosti sklamaním. Vývojové tempo Mercedesu podľa jeho slov nedosiahlo takú úroveň ako u súperov.

„Myslel som, že Ferrari bolo na druhom mieste. V pretekovom porovnaní sme podľa mňa celkom blízko Ferrari. Vyzerá to však, že druhý je Aston Martin a my sme niekde medzi tretím a štvrtým miestom. Buď sme na tom teda tak, ako v minulom roku, alebo dokonca o trochu horšie,“ prehlásil Hamilton.

„Pre všetkých je to náročné a toto podľa mňa nie je pozícia, na ktorej ktokoľvek v tíme chce byť, a nikto si ju určite nezaslúži, pretože všetci tvrdo pracujú a zostávajú odvážni i vnímaví. Skrátka nie sme na správnej ceste, takže musíme pokračovať v práci a nájsť spôsob, ako sa na ňu dostať. Práve teraz sme totiž od chlapcov na čele veľmi ďaleko,“ dodal Lewis.

Ten podľa vlastných slov nestráca nádej, avšak vyjadril určitú pochybnosť nad tým, či sa Mercedes vybral správnym smerom. „Myslím si, že v priebehu minulej sezóny sme urobili dobrý krok vpred, ale nestrácali sme tak veľa ako teraz. Či verím, že môžeme stratu zmenšiť? Áno, ale podľa mňa to bude so súčasnou koncepciou dosť ťažké,“ prehlásil sedemnásobný šampión.

Súvisiace články