logo F1online.sk

Ecclestone: Singapur 2008 sme mali anulovať. Majstrom by sa tak stal Massa a nie Hamilton

Felipe Massa – Brazília 2008
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 3. 2023

Po dlhšom čase sa nám o slovo prihlásil Bernie Ecclestone. Bývalý šéf Formuly 1 sa prinavrátil k šampionátu z roku 2008, ktorý po dramatickej zápletke ovládol Lewis Hamilton. Podľa 92-ročného Brita však mal v tomto roku získať majstrovský titul Felipe Massa, ktorý oň bol pripravený „podvodom“. Ecclestone priznáva, že časť viny leží aj na jeho pleciach.

Šampionát z roku 2008 bol jeden z najdramatickejších v histórii Formuly 1. O držiteľovi titulu sa rozhodlo až v posledných zákrutách záverečného kola záverečných pretekov ročníka. Nebyť však kauzy „crashgate“ na Veľkej cene Singapuru, šampióna by sme spoznali už s predstihom a bol by ním Felipe Massa.

Bernie Ecclestone po rokoch priznáva, že on, rovnako ako aj vtedajší prezident FIA Max Mosley, o škandále vedeli. Nezakročili však adekvátne, za čo si Brit dodnes sype popol na hlavu.

„Max a ja sme boli počas sezóny 2008 informovaní o tom, čo sa stalo na pretekoch v Singapure,“ priznal Bernie Ecclestone pre F1-Insider.com. „Piquet junior povedal svojmu otcovi Nelsonovi [Piquetovi, trojnásobnému majstrovi sveta, pozn. red.] že ho tím požiadal, aby v určitom momente úmyselne vrazil do steny, zapríčinil tak výjazd bezpečnostného vozidla a pomohol svojmu tímovému kolegovi Fernandovi [Alonsovi, ktorý preteky napokon vyhral].“

„V tom čase sme sa rozhodli neurobiť nič. Chceli sme šport ochrániť a zachrániť pred obrovským škandálom. Mali sme však dostatok informácií na to, aby sme celú záležitosť vyšetrili. Podľa stanov by sme ale za týchto podmienok museli preteky v Singapure zrušiť.“

„To by znamenalo, že výsledky zo Singapuru by sa do šampionátu nezapočítali. Majstrom sveta by sa tak stal Felipe Massa a nie Lewis Hamilton. Ešte aj dnes mi je Massu ľúto. Vyhral záverečné preteky doma v Sao Paulo, všetko urobil správne. Bol pripravený o titul, ktorý si zaslúžil, zatiaľ čo Hamilton mal všetko šťastie sveta a získal svoj prvý majstrovský titul.“

Ecclestone priznáva, že dnes by celú situáciu riešil inak. Hamiltona, ktorý získal titul v roku 2008 regulérne, za sedemnásobného majstra sveta nepovažuje. V Britových očiach je a aj naďalej bude šampiónom z onoho roku Felipe Massa.

„Dnes by som to už riešil inak. Michael Schumacher je preto pre mňa jediným sedemnásobným majstrom sveta – aj keď štatistiky hovoria niečo iné,“ dodal Ecclestone.

Súvisiace články