logo F1online.sk

Russell o VC Bahrajnu: Poraziť Red Bull bude na dlhé lakte

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 2. 2023

Mercedes je rozhodne o poznanie spokojnejší s priebehom predsezónnych testov ako pred rokom, no hneď v úvode ročníka netreba čakať zázraky. George Russell v piatok brzdil očakávania fanúšikov pred Veľkou cenou Bahrajnu. Neskrýval však optimizmus, že Mercedes to nakoniec zvládne.

Tím z Brackley a Brixworthu zatiaľ nepredviedol žiadne rýchle kolá, po ktorých by sme neveriacky otvárali ústa, no už stihol odjazdiť viac ako 200 kôl. Počas nich zbieral dáta a spoznával monopost, ktorý je vraj oveľa priateľskejší k jazdcom ako pred rokom.

“Mám pocit, že sme spravili krok správnym smerom,” rozhovoril sa George Russell v piatok na obed. “Dobre však vieme, že v športe to nie je o pocitoch, ide tu o časy na kolo. Myslím si, že v porovnaní s obdobím pred dvanástimi mesiacmi všetko prebieha oveľa hladšie. Keď sme tu boli vlani, poskakovanie spustilo alarm. Neboli sme si istí tým, ako ho vyriešiť. Boli sme tak trochu stratení, auto nemalo dobré charakteristiky. Takže všetko ide oveľa hladšie.”

“Zatiaľ máme dobrú spoľahlivosť, čo nám umožňuje dokončiť náš testovací program. Samozrejme, že na aute je pár vecí, ktoré musíme zlepšiť. Povedal by som však, že sa nachádzame v pozícii, ktorú sme čakali,” hodnotí britský jazdec.

V piatok ráno si do monopostu Mercedesu sadol Lewis Hamilton. Palubné zábery z jeho jázd ukázali, že s autom musel dosť často bojovať, a to najmä s jeho zadnou časťou. George Russell toto všetko pozorne sledoval, no zatiaľ mu to nerobí také vrásky na čele, aké mali v Mercedese pred rokom.

“Zlepšila sa fáza nájazdu do zákruty,” pustil sa do opisu správania auta. “Myslím si, že nie je žiadnym tajomstvom, že máme trochu problémy s balansom, stačí si pozrieť palubné zábery. Trápime sa uprostred zákrut. Riešiť však problémy s balansom je ľahšie ako riešiť problémy z minulého roka. Aj keď nás to obmedzuje, toto je jeden z tých dobrých problémov.”

A hoci v Mercedese cítiť dobrú náladu, George Russell je opatrný pri predpovediach na úvodné veľké ceny sezóny. Predsezónne testy zatiaľ patria Maxovi Verstappenovi, a tak by to mohlo pokračovať aj o týždeň.

A aj keď na začiatku to možno nebude stačiť na Red Bull, býci by v priebehu roka mohli kapitulovať. “Do sezóny určite vstupujete s vierou. Každú jednu sekundu počas mojej kariéry však verím, že akonáhle sa ocitnete na trati, tak musíte zaujať racionálny postoj. My rozhodne veríme, že v konečnom dôsledku budeme mať auto, ktoré dokáže byť súčasťou toho súboja. Bude to už budúci víkend v Bahrajne? Myslím si, že to bude na dlhé lakte.”

“Pôsobia veľmi silným dojmom, veľmi stabilným. Ich auto vyzerá byť naozaj silné a Max podáva dobré výkony. Ak sa na to pozriem realisticky, o týždeň to bude na dlhé lakte. Ale nevidím dôvod, prečo by sme sa tam v priebehu roka nemohli dostať. Videli sme, v čom je Mercedes silný a aké má vývojové tempo. Takže určite veríme,” dodal.