logo F1online.sk

McLaren poodhalil, prečo odjazdil najmenej kôl

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 2. 2023

Fanúšikom McLarenu sa dnes zrejme oživili nepríjemné spomienky na minuloročné testy v Bahrajne. Aj dnes popoludní sa v garáži britského tímu intenzívne pracovalo v blízkosti predných kolies. McLaren napokon odjazdil najmenej kôl spomedzi všetkých tímov.

Problémy boli viditeľné popoludní. Lando Norris strávil časť dňa v garáži a padokom sa začali šíriť špekulácie. Podľa Sama Collinsa z F1 TV sa jednalo o ťažkosti s brzdami, no nie s ich chladením, ale o výrobný problém. Oficiálny web F1 zase v analýze prvého testovacieho dňa uvádza, že šlo o problém s ´blatníkom´ pri prednom kolese.

Britský tím sa k problémom vyjadril aj vo svojom oficiálnom reporte slovami svojho šéfa. „Máme za sebou produktívny deň, ktorý zväčša šiel podľa plánu. Napriek malým problémom, ktoré sú v testoch bežné, sme získali veľa informácií a otestovali množstvo vecí. Mali sme nejaké menšie zdržania. Spôsobené boli tým, že sme chceli na niektorých miestach posilniť karosériu, aby sme predišli zlyhaniu. Boli to preventívne opatrenia, užitočné pre spoľahlivosť vo zvyšku dňa. Celkovo to bolo pozitívny deň,“ povedal Andrea Stella.

Lando Norris napokon popoludní zvládol 40 kôl a odjazdil piaty najrýchlejší čas so stratou niečo cez šesť desatín sekundy na najrýchlejšieho. „Solídny prvý deň. Je fajn byť späť na trati. Dal som dokopy dobrý počet kôl na to, aby som nadobudol prvý pocit z nového auta. Zároveň to nebol úplne hladký deň, postretli nás viaceré ťažkosti. Prešli sme však naším plánom a otestovali kľúčové veci, od čoho sa môžeme odraziť smerom do ďalších dní,“ znejú pozitívne ladené slová lídra britského tímu.

V McLarene veria, že ďalšie dni prinesú zlepšenie. „Už sme začali implementovať niektoré zmeny. V aute sa cítim dobre, niečo som zmenil, snažil som sa optimalizovať zopár vecí,“ doplnil Norris.

Dopoludnia jazdil s MCL60 nováčik Oscar Piastri, ktorý dal dokopy 52 kôl. Viaceré z nich boli len inštalačné, to najlepšie stačilo na osemnásty najrýchlejší čas. Piastri sa však vyhol problémom a absolvoval hladký debut v novom monoposte.

„Išlo to hladko. Absolvoval som celý naplánovaný program so zameraním na to, aby som si zvykol na novú generáciu monopostov F1. Stále vidím veľa priestoru na učenie i zlepšovanie. Bolo dobré odjazdiť pár kôl, v aute som sa cítil komfortne. Teším sa na pokračovanie,“ povedal Oscar Piastri.

Podľa analýzy the-race.com nevyzeral MCL60 strašne, no ani extra presvedčivo. V zákrutách 10 a 11, na ktoré sa kládla pozornosť, sa auto správalo trochu nekonzistentne. Strata šiestich desatín na Aston Martin môže, no aj nemusí znamenať, že McLaren v bitke v strede poľa oproti konkurencii stratil. Nevieme, kto zvolil aké množstvo paliva či motorový režim.

V každom prípade, britská stajňa zažila lepší štart než pred rokom. Vtedy brzdy doslova horeli, pričom Lando Norris, ktorý pri chorobe Daniela Ricciarda jazdil sám, odjazdil počas úvodných dvoch dní 108 kôl. Dnes obaja jazdci McLarenu dali dokopy 92 kôl, čo je v porovnaní oproti predošlému roku dobrá správa.