logo F1online.skF1online.sk

Sainz: S minuloročným autom som nebol pripravený na boj o titul

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 2. 2023

Carlos Sainz verzus Charles Leclerc, diel tretí. V prvom vzájomnom meraní síl uspel, možno trochu prekvapivo, španielsky pretekár; v tom druhom sa už pomerne jednoznačne radoval Monačan. Leclerca so Sainzom teraz čaká tretia spoločná sezóna a väčšina odborníkov mierne favorizuje mladšieho z dvojice, hlavne na základe minuloročných výsledkov, ktoré neboli zo strany Carlosa úplne ideálne. Rodák z Madridu si túto skutočnosť sám uvedomuje.

Rok 2021 bol pre Sainza veľmi vydarený. Ferrari nebojovalo o víťazstvá a nečelil takému veľkému tlaku. Auto mu sadlo dobre a dokázal s ním štyrikrát preniknúť do najlepšej trojky, kým často riskujúci Leclerc iba raz. Vo finále tak Sainz porazil tímového kolegu pomerom 164,5:159.

Ich druhé vzájomné meranie síl však prinieslo iný obraz, keď Leclerc trikrát zvíťazil a spomedzi všetkých jazdcov sa staronovému majstrovi sveta Maxovi Verstappenovi dostal najbližšie, kým Sainz aj s premiérovým víťazstvom v kariére zopakoval celkové piate miesto z roku 2021.

„Keď mám byť úprimný, tak s minuloročným autom som pravdepodobne nebol pripravený bojovať o titul,“ povedal médiám Sainz. „Ak by sa o titul bojovalo napríklad s autom z roku 2021, bol by som pripravený.“

„Toto som dokázal vo svojom prvom roku s Ferrari, kým vlani som sa ocitol v odlišnej pozícii. To sa však niekedy stáva.“

„Kariéra pilota F1 je dlhá. Vždy sa nájdu autá, ktoré vám sadnú viac. Naskočíte doň a aj keď na to netlačíte, dokážete poskladať neskutočný čas. Potom však prídu autá, v ktorých na to tlačíte, snažíte sa, no aj tak cítite, že vám kúsok chýba. Mne možno vlani ten kúsok chýbal,“ dodal Carlos.

Okrem toho vo Formule 1 vôbec prvýkrát zažil, aké to je bojovať na čele v konkurencieschopnom aute. Niečo také zažíval naposledy počas svojich juniorských rokov, kým vo Formule 1 s Toro Rosso, Renaultom, McLarenom a spočiatku aj s Ferrari bojoval takmer výhradne v strede poľa.

„Je pravdou, že vlani som sa toho vďaka bojom vpredu veľa naučil. Je to odlišné v porovnaní so stredom poľa. Musíte na to inak tlačiť a inak preteky manažovať, pritom som veci ako boj o víťazstvo či pole position nezažil už dobrých deväť rokov. Myslím si, že táto skúsenosť mi v tomto roku pomôže,“ povedal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia