logo F1online.sk

Z McLarenu znejú slová chvály na nového šéfa tímu

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 2. 2023

McLaren prešiel v zime výraznou personálnou zmenou po tom, ako z tímu odišiel rešpektovaný Andreas Seidl. Jeho miesto zaujal Andrea Stella, na ktorého zatiaľ z Wokingu idú slová chvály. Ako dopadne prvá sezóna niekdajšieho inžiniera Ferrari v pozícii šéfa slávnej britskej značky?

Andrea Stella pracuje v McLarene od roku 2015, čo mu bezpochyby uľahčilo prechod do novej pozície. „Prebehlo to bezproblémovo. Andrea je s nami takmer dekádu a tím pozná veľmi dobre. Je to presne ten človek, ktorého sme chceli, aby viedol náš tím. Predstavuje pre nás potrebnú kontinuitu,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Zak Brown.

Bývalý šéf Andreas Seidl bol obľúbený medzi fanúšikmi i jazdcami. Lando Norris sa s ním vždy emotívne tešil po svojich pódiových umiestneniach a bol dosiaľ jediným tímovým šéfom, ktorého v F1 zažil. „Za Andreasom sú zmeny, ktoré sa v McLarene v posledných rokoch udiali. Zohral významnú rolu vo vytvorení súčasnej štruktúry i atmosféry. Latku nasadil vysoko. Zároveň však mám plnú dôveru v Andreu, ktorý môže priniesť odlišnú perspektívu. Bol pretekový inžinier, takže chápe veci z jazdeckého pohľadu,“ vyhlásil Lando Norris.

Kým takto pred rokom sa od McLarenu očakávalo naozaj veľa, teraz je britský tím možno trochu v tieni ostatných. Ak sa však pozrieme do nedávnej minulosti, práve takáto pozícia papájovým zvykla vyhovovať. Napríklad pred sezónou 2019 ich niektorí pasovali na absolútny chvost, napokon boli najlepší zo stredu poľa a po dlhých rokoch získali aj pódium.

Monopost MCL60 vyzeral na filmovacom dni v Bahrajne minimálne opticky dobre. Aj tímová jednotka je optimistická. „Som šťastný zo súčasného stavu vecí. Andrea sa snaží držať tímovú morálku vysoko a má plán, ako sa pobiť s našimi slabinami a zlepšovať sa. Aj od ľudí z továrne ide na jeho prácu pozitívna spätná väzba. Nie je tu žiaden dôvod na absenciu sebadôvery, ba práve naopak,“ doplnil Lando Norris.

Pre Andreu Stellu, ktorý deň pred štartom predsezónnych testov oslávil 52. narodeniny, bude táto pozícia doterajším kariérnym vrcholom v F1. „Pomohli mi dve veci – znalosť prostredia, a taktiež fakt, že niektoré dôležité projekty už boli rozbehnuté. Samozrejme, ako šéf tímu som musel ísť ešte viac do hĺbky v rámci všetkých oblastí. Snažím sa viesť s ľuďmi veľa konverzácií, dostať ich na rovnakú vlnovú dĺžku a pochopiť našu misiu,“ skonštatoval 52-ročný Talian.